Publicerad: 2016-02-29

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln

Kritik mot folkmordsresolution i USA

POLITIK I USA pågår försök att få ett politiskt erkännande för att Islamiska statens utrensning av assyrier och yazidier är folkmord. Problemet är att resolution H.C.R 75 som den heter verkar till kurdiska intressens fördel, menar en bred koalition av assyriska aktivister och organisationer.

Arbetet med resolutionen inleddes under 2015 och leds av högerorganisationen In Defence of Christians. I ett öppet brev från en bred koalition av assyriska aktivister och organisationer under namnet Free Assyrians kulminerar nu kritiken mot resolutionen. I det öppna brevet som sprids på sociala medier uppmanas assyrier i USA att kontakta sina kongressledamöter och kräva ändringar i resolutionen. 

"Uppenbarligen stödjer assyrier ett folkmordserkännande. Tyvärr finns det dock djupa problem med resolutionen eftersom USA:s kongress hör bara om en dimension av vårt lidande: ISIS. De hör inte om hur andra styrande organ har ökat vårt beroende, utsatthet och fördjupat vårt lidande i jakten på deras egna intressen på vår bekostnad", står det i det öppna brevet med uppmaning att agera.

Kritiken grundar sig i att kurder inkluderas i resolutionen som folkmordsoffer. De assyriska aktivisterna och organisationerna menar att det dels lägger en dimrådå över kurdiska styrandes förtryck mot assyrier, berättigar KRG till mer stöd på assyriernas bekostnad och förlöjligar själva idéen om folkmordserkännande då kurder, en folkgrupp som inte utsatts för folkmord av IS, inkluderas i resolutionen.   

"Är det möjligt att en resolution som erkänner att vi är offer för ett folkmord kan vara skadlig för oss? Svaret är ja, om resolutionen i själva verket används för att föra fram en kurdisk etno-nationalistisk agenda på vår bekostnad. Det är just det som kongressen tänker göra just nu eftersom de inte har hört hela sanningen om vårt lidande".  

Även om ingen grupp pekas ut med namn är det tydligt att gruppen A Demand For Action med Nuri Kino i spetsen får kritik för att verka för kurdiska intressen. I stort sett ingen annan grupp eller organisation bland assyrierna har välkomnat eller omfamnat resolutionen i sin nuvarande form. 

Brevet fortsätter: "Resolutionen i sin nuvarande form representerar en agenda som syftar till att skada våra nationella intressen och kongressen är omedveten på grund av de halvsanningar och lögner de hör."


Redaktionen

 

läsarna kommenterar...

Frasse 160303 - 13:39

@Occupied Assyria Nej vi behöver inte Uppsala, vi har vårt land att befria och det är det vi kämpar för. Ni assyrier däremot ett land att kalla ert. Ni behöver Södertälje mer än någonsin, skulle inte ni assyrier köpa loss Södertälje? Synd att Sverige satte stop förr dem planerna...

Occupied Assyria ... 160301 - 20:40

Ni obarmhärtiga kurder har inget att förlora då de länder ni vill okupera inte tillhör er. Ni har infiltrerat samhällen via förökning och har därmed tvingat bort bl a assyrier, yazider och araber från deras hemtrakter. Ni är försigkommen form av ISIS och numera försöker ni sprida era lögner om att YPG, KRG, PKK är vad Mellanöstern behöver. Det är bara en tidsfråga om den svenska staden Uppsala så småningom kommer att krävas på självstyre av kurder, hemligheten ligger i att "pinka" ordentligt, (smyginvation).

Ashuraya 160301 - 14:38

Kurder ska absolut inte stå med i resolutionen. Kurder har redan slukat allt och lite till. Från att leva i grottor, bor de nu i lyx slottor. sluta att andra kväva de vill ju också leva! Egoister!

Walla 160301 - 13:44

Hur kan folk fortfarande stödja A demand for action??De är köpta av KRG. Det märks tydligt

Tittut 160301 - 12:53

Till adfa trollen, bespara oss er självömkan. Granskning, kritik och ifrågasättande är och ska vara naturliga delar i hela samhället. Tro det eller ej men er sektledare står inte över denna regel. Sanningen om vad han håller på med kommer komma, inte minst av personer som Suzi Younan som är en i raden av flera som lämnat a demand for attention

Yazidi 160301 - 10:04

Jezidier är inte kurder. Jezidier blir förtryckta som assyrier"!

Jörgen 160229 - 23:28

Bra att ni uppmärksammar detta!

Suryoye 160229 - 20:55

Kurder ska inte stå med i den, kurder driver ju själv ut assyrierna från sina hem och har även mördat assyrier, ska endast stå assyrier och yezidier de har drabbats!

Fråga 160229 - 20:09

När blev assyrier utsatta för folkmord av isis? Vi läser här på siten att 43 assyrier frisläpptes, är det folkmord?

Mostalainen/mostilainen 160229 - 19:59

Skämtar ni? Påstår ni att assyrierna är dem största förlorarna i kriget som pågår? Isis framryckning innebar förvisso att assyrierna fick lämna sina hem med livet i behåll. Denna möjlighet fick inte kurdiska yezidierna. Männen, Barnen och dem äldre dödades på plats, kvinnorna tillfångatogs och behölls som sexslavar. Läs rapporterna som FN och andra organ tagit fram. Över 10 000 har dödats och många fler saknas. Vill ni att assyrier hellre att ni assyrier ska framstå som dem största offren så har ni helt fel! Agera rätt, agera gått samvete och ställ er bakom rättvisan och inte era patriotiska intressen!

Assuroye 160229 - 18:55

Om det finns ondska i den här världen så är det USA ! Om det finns hycklare i den här världen så är det USA! Varför vänder man sig till bödeln om hjälp när man vet att man snart blir halshuggen ?

Arbillu 160229 - 18:52

Jag rekommenderar alla som vill förstå hur ADFA går kurdiska ärenden att lyssna noggrant på denna person i USA som är insatt och som förklarar det så himla bra http://youtu.be/L4Xac3rR_Fs

M. 160229 - 18:39

Bra att ni går ut med denna info. Vore bättre om ni hade gjort det lite tidigare.

Mammamia! 160229 - 18:05

Känns småsjälarnas mentalitet igen: Vill ingenting ha för egen del, men unnar inte heller andra någonting? Kan det vara denna pinsamma missunnsamheten som gör att assyrierna ständigt står kvar på stationen medan andra, som assyrierna missunnar allt, åker med expresståg mot självutstakad framtid? Förresten, assyrierna vill inget annat än förbli en kristen minoritet i Mellanöstern varför då motsätta sig när ingen annan har värnat om deras kristendom, byggt kyrkor och patriarkpalats åt dem som kurderna på senaste tid?

Trötter 160229 - 15:31

Kan ni inte bara lägga ner?? Snälla.. Gör oss alla en tjänst o lägg ner verksamheten. Vems ärenden springer ni? Vad gynnar ni på att assyrier inte får ett folkmord erkänt. Kurder har väl drabbats lika hårt som assyrier om inte värre. Rätt ska vara rätt. Vad skulle vi gjort om yezidier tagit fram en resultion där vi va inkluderade, gjort uppror?? Så lägg ner för en gångs skull så slipper vi läsa ert tafatta försök till propaganda. Dessa "aktivister" är mer sura för att deras namn inte står i den streckade linjen. Gör något konstruktivt istället för att vara destruktiva.

Jeppe 160229 - 14:34

Så de assyriska aktivisterna vet bättre än USA:s kongressledamöter hur det ligger till? USA har hela tiden använt dessa "aktivisterna" som brickor i sitt spel mot ISIS, och hujådå har med förtjusning ackompanjerat denna dårarnas jubelsång och agiterat mot ISIS. Så varför dessa kalla fötter nu? Är det det symptomatiskt invanda: Att tjata till förbannelse om saker, men backa så fort man får gehör? Ni har för 17 inte gjort annat än tjatat om folkmord, och nu vill ni inte ha det för att kan gynna andra - dessa andra som drivit på er i detta tjat. Var inte oroliga dock, USA med sin massiva underrättelseapparat vet mycket väl hur det förhåller sig med saken. Men inbilla er för all del inte att de skulle stoppa resolutionen för några velande assyriska aktivisters skull!

Halleluja 160229 - 13:41

Trött på alla skojare som påstår sig vara assyrier men som agerar som något helt annat!

Icke-adfa sympatisör 160229 - 11:27

Kanske dags att lägga mer fokus på att få läsarna att försöka få sina släktingar att sätta påtryckning mot sina representanter än att peka på ADFA?