Publicerad: 2016-05-14

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln
Journalisten Cyril Hellman skriver om sina upplevelser i den kurdiska gerillan.

Krigsreportage och kurdpropaganda

BÖCKER En ny reportagebok ger en intressant inblick i det dagliga livet hos den kurdiska gerillan, men förmedlar också helt okritiskt det kurdiska narrativet, skriver Svante Lundgren i sin recension.

Det är inte bara för att strida för Islamiska Staten som personer från Sverige åkt ner till Syrien och Irak. Vissa har också gjort det för att strida mot IS. En av dem är Rafael Kardari. Författaren och journalisten Cyril Hellman åkte med för att göra en film och en bok om YPG-befälet från Örebro.

Det var 13 maj förra året som Hellman och Kardari åkte till norra Irak, där de anslöt sig till den kurdiska HPG-milisen i närheten av Kirkuk. Efter en vecka tar de sig till Syrien och den kurdiska YPG-gerillan. I början av juni återvänder de till Stockholm. Det handlar alltså om dagboksanteckningar från en drygt tre veckor lång vistelse.

Den som väntar sig ett rafflande krigsreportage blir besviken. Det blir till slut strid mot IS, men de allra flesta dagar går åt till att vänta, förebereda sig, köpa in mat, spela volleyboll och annat liknande. Intressant är beskrivningen trots allt. Just genom att Hellman berättar också om de dagar då inget speciellt händer får man en autentisk bild av hur det är vid fronten.

Boken är kort och lättläst, Hellman skriver medryckande (däremot kan han i likhet med många andra inte göra skillnad mellan "de" och "dem"). Av en bok som kallas "dagboksanteckningar" ska man kanske inte vänta allt för mycket. Men även om det handlar om dagboksanteckningar har texten naturligtvis bearbetats efteråt. Trots det har man inte fått bort felaktigheter (som att det inte heter taksir utan takfir, inte Sinraj utan Sinjar). Framför allt kunde författaren en aning ha ifrågasatt vad han fick höra av sina kurdiska värdar. Nu förmedlar han deras världsbild helt okritiskt.

Vi får bland annat veta att Kirkuk är "Kurdistans ekonomiskt viktigaste ort". Faktum är att Kirkuk inte ligger i det autonoma kurdiska området utan hör till de platser som är omstridda. Yezidierna framställs automatiskt som kurder, trots att det finns många yezidier som inte betraktar sig som kurder.

Det mest flagranta exemplet på kurdpropaganda är följande mening:

I Rojava har man också byggt en socialistisk stat där alla kurdiska falanger är välkomna liksom kristna och muslimer.

Rojava är inte en stat, utan ett självutnämnt kantonförbund. På vilket sätt det skulle vara socialistiskt är oklart: Är produktionsmedlen i offentlig ägo? Eller räcker det med socialistisk retorik? Alla kurdiska falanger är inte välkomna. Tvärtom har de kurdiska motståndarna till det styrande PYD-partiet bekämpats med hård hand. Assyrier och araber, vilket väl är vad Hellman menar med "kristna och muslimer", behandlas inte alls så väl som det hävdas från kurdiskt håll, vilket för arabernas del dokumenterats i en uppmärksammad Amnestyrapport och för assyriernas del av talrika vittnesbörd från området.

Om assyrier får man inte veta något i boken, men "Assyriska armén" omnämns en gång. Författaren besöker Tel Tamer, men nämner inget om att det är en assyrisk by. Skövlingen av Mosuls museum omnämns, men inte att det huvudsakligen handlade om assyriska konstskatter.

Selektivt seende präglar många resenärer. Så också denna.


Cyril Hellman: Rapport från fronten mot IS. Dagboksanteckningar från kriget i Irak och Syrien. Telegram förlag 2015. 153 s.

 

Svante Lundgren

 

läsarna kommenterar...

Mr Chatami 160515 - 20:02

Bara en sak som denna hemsida där kurder och andra kan kommentera, MEN vem vågar kommentera på någon kurdisk hemsida ... ?

Kurmanj 160515 - 14:07

Likna aldrig yezidier och kurder med assyrier och syrianer. Namnkonflikten finns enbart på svenska. På vårt språk är vi alla assyrier med en benämning. Yezidier säger aldrig att dem är kurmanji dröm vidare. Kirkuk ligger i Assyrien. Kurdistn irak allt är fejk. Ni är gäster i vårt land. Det är därför ni har våldtagit landet och hela området är katastrof

Malke 160515 - 13:30

Towdi malfono Svante

Ashur Bet-Sargis 160515 - 13:00

kurderna ifrågasätter vår rätt till ett eget land samtidigt som de pratar om sitt kära kurdistan och att de kräver att alla andra ska erkänna deras rätt till ett eget land. det är dubbelmoral och hyckleri från den kurdiska sidan som inte kan eller vill vara solidariska med vår sak samtidigt som de känner att enbart de har rätt till ett eget land. till er kurder som läser detta. detta är inte acceptabelt det är inte acceptabelt att hyckla och samtidigt kräva av andra att vara solidariska med er kurder. om ni vill att andra ska erkänna er rätt till ett eget land då ska ni också vara solidariska med vår sak och vår längtan o strävan efter ett eget land.

Assuroye 160515 - 11:56

Kritikern ! Det har aldrig funnits något som heter Kurdistan och kommer aldrig finnas ! Samma sak som "länder" som Syrien, Iraq och Turkiet är mänskliga påhitt som saknar historia och grund ! Assyrien däremot är Civilisationens vagga och har Bibliska band ! Assyrien är Mesopotamien . Området som kurderna kallar "kurdistan" är det ockuperade Assyrien !

Assuroye 160515 - 11:49

Varför marknadsför ni den här boken genom att lägga upp den på Hujadå ?

Occupied ASSYRIA 160514 - 17:08

Kurdisk propaganda i högsta grad. Existerar något Kurdistan, nej! och har aldrig någonsin existerat! Kurden är en restprodukt av Iran. Numera försöker kurden att få yezidier och assyrier till att bli kurder. Efter Saddam - Ny diktatur i norra Irak, i ockuperade Assyrien. Är detta vad Västvärlden vill ha?

Kritikern 160514 - 14:12

Svantes kritik är helt ogenomtänkt. Kirkuk ligger i Kurdistan alltså pratar man om Kurdistan och inte om det autonoma kurdiska området. Sen andra inte har erkänt Kurdistan är någonting helt annat. Det här med yezidier och övriga kurder kan liknas vid syrianer och assyrier: Svante är en av dem som påstår syrianer är assyrier trots att syrianer inte tycker att de är det. Sen kan alla kurdiska falanger och kristna och muslimer vara välkomna så länge de inte är fientliga. Svante säger ju själv "motståndarna till det styrande PYD-partiet bekämpats med hård hand" alltså är det fienden man menar om man säger "motståndarna"det är trots allt ett krigshärjat område. Brukar man välkomna sin fiende?

josef 160514 - 11:56

Tack för recensionen malfono Svante