Publicerad: 2016-06-24

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln

IS gör ingen skillnad - varför gör Nisha Besara det?

DEBATT Det finns ingen anledning att dra en parallell mellan Mynttorget och Orlando. Det finns däremot all anledning att ifrågasätta varför Nisha Besara attackerar den assyriska folkgruppen, insvept i självförnekelsens mantel, skriver journalisten och författaren Nemrud Kurt.

En sommardag 2014 dånade orden "Free Assyria" över Mynttorget i Stockholm. Frustrerade assyrier bankade på stormakternas portar i hopp om att någon skulle lyssna. IS hade intagit Nineve, assyriernas kärnområde, och hundratusentals assyrier fördrevs från sina hem.

I Stockholm stod därför tusentals assyrier och ropade på hjälp. När dånet dött ut skyndade flera av dem iväg för att delta i Pridetåget i närheten.

För två år sedan deltog flera representanter från assyriska organisationer i Pridetåget. Året därpå var Assyria TV på plats och bevakade evenemanget. Det var inga problem med det - förutom det problem som nu konstruerats av Nisha Besara.

Onsdagen den 15 juni skrev hon en krönika i Expressen. Där drog hon en parallell mellan Mynttorget 2014 och Orlando-massakern 2016. Hon argumenterade för vikten av att stå upp för sina åsikter och delta i den demonstration man själv känner för.

Hon kritiserar kulturen och normerna, menar att den assyriska strömmen är för stark för att simma emot, att svekets vågor hade svept iväg henne om hon hade valt bort en demonstration mot IS för en demonstration för homosexuella.

Frågan är varför hon ens måste välja. Nisha hade, precis som flera andra assyrier, kunnat gå på bägge evenemang. Vidare - varför skulle hennes folk ha sett ner på henne, när många assyrier beundrar den homosexuelle assyriske politikern Robert Hannah?

Hannah har lyckats gå balansgången mellan att stå upp för sin sexuella läggning och samtidigt behålla engagemanget för sitt folk vars existens i hemlandet är hotad. Det är därför tydligt att motsatsförhållandet Besara vill måla upp är hennes egen konstruktion.

IS avrättar en assyrier med svärd lika gärna som de knuffar ner en homosexuell från ett hustak. Terrororganisationen gör alltså ingen skillnad på dem - så varför gör Nisha Besara det?

Dessutom är frågan vad denna "etniska minoritet" - som Nisha kallar assyrierna - har med Orlandomassakern att göra över huvud taget. Den irrelevanta parallellen kanske bottnar i en självförnekelse - en sådan som är talande för en handfull assyriska profiler.


Nisha Besaras artikel är nämligen symptomatisk för många assyrier som hamnar i det offentliga. Snarare än att lyfta fram ett pågående folkmord och benämna sitt ursprungsland som Assyrien, hånar man offren genom att dra en konstig koppling hela vägen från Stockholm till Orlando.

I stället för att visa att denna existentiella kamp är två sidor av samma mynt, konstruerar Nisha Besara ett motsatsförhållande mellan att å ena sidan stödja homosexuella, och å andra sidan demonstrera för förföljda ursprungsbefolkningars rätt att existera i sina hemländer.

Att plocka politiskt korrekta poäng i Orlandomassakern väger uppenbarligen tyngre för Nisha Besara än att känna ett ansvar för att även uppmärksamma sin egen folkgrupps svåra situation i Mellanöstern. Kanske upplever hon att genom att demonisera den assyriska kulturen blir hon friare och modernare i sin jakt på att finna modet att stå upp för sina åsikter.

Kanske är hon bara omedveten om att hennes artikel skadar det assyriska folket mer än det gynnar de homosexuella.

--

Expressen vägrade att erbjuda skribenten genmäle.  

Nemrud Kurt
Journalist och författare

 

läsarna kommenterar...

Josef 160625 - 13:06

Objektiv - var klankar Nemrud ner på henne för att hon inte är "tillräckligt nationalistisk"? Lägg ner din halmgubberetorik. Det var NISHA som började nämna assyriska demonstrationer och försökte måla upp ett motsatsförhållande där inget existerade. Mot denna bakgrund är det NATURLIGT att hon får svar på tal. Hade hon inte nämnt demonstrationen i Mynttorget eller något som har med assyrier att göra, så hade givetvis ingen brytt sig om hon ville delta i någon Prideparad eller inte. Nu när hon valde att spotta på sitt egna folk, så får hon ta konsekvenserna av det. Men det säger mycket om Nisha som väljer att beblanda sig med PKK:are framför sitt egna folk - men det är en annan fråga, det.

Krukmakarn re 160625 - 12:08

Om nisha slutar blanda in assyrier för att kalla dom homofober på Expressen för att nå högre positioner men inte vågar nämna Assyrien som andra falska assyrier då kan vi sluta skriva om dem.

Gå till arameerna 160625 - 12:06

Gå till arameerna och doronoye alla ni plastassyrier som älskar psykopater som Nuri och Nisha.

Ashur 160625 - 12:05

Nuri kino är inte ens assyrier utan en falsk uttdömd journalist som spelar på folkets känslor. Han vågar inte ens nämna ASSYRIEN. Som tur är är han utkörd från rörelsen med alla andra fake assyrier. Nisha besara är ytterligare en i ledet som inte vågar nämna Assyrien men vågar kalla hela folkgruppen för homofober. Jag skäms över dessa narcisister nisha nuri

Krukmakaren 160625 - 09:46

Gäller samtliga; sluta blanda in assyrierna i onödiga debatter bara för att du personligen är ute efter högre position, makt o pengar.

Objektiv 160625 - 02:20

Nemrud, du skriver fint och jag har följt dig sedan du var knatte, men denna artikel är inte du. Att hacka på en assyrier offentligt såhär för att hon inte är tillräckligt nationalistisk är olämpligt. Då borde du skriva an artikel för alla assyrier i offentlig ställning som inte nämner assyrier... För övrigt ska Sait Yildiz ha respekt för allt jobb han har lagt för folket även om man inte håller med hans åsikter. Det är skamligt att klanka på assyrier som kämpar för assyriernas bästa även om man inte har samma åsikter... Det är uppenbart vad redaktören på hujådå har för åsikt om vissa personer baserat på vad han strategiskt släpper igenom i kommentarsfältet...

Johan 160624 - 21:31

Jag är hetero men deltar på Pride med stolthet. Jag vill leva i ett land där alla är accepterade. Invandrare, hbtq, kristna, judar, muslimer, ja alla! Är också stolt över mitt land Sverige och mitt assyriska ursprung. Man behöver inte välja.

Johannes 160624 - 21:29

Sait Yildiz, Nisha Besara, Nuri Kino. Detta är bara några få namn på assyrier som älskar det här folket mer än allt annat men som alltid ska motarbetas av den egna "rörelsen". Och den senaste tiden har det blivit allt vanligare att hujådå går till personangrepp mot sina egna. Blir äcklad av dessa fascister, sociopater som sitter på stolarna idag.

Stolt gay assyrier 160624 - 20:39

Assyria tv plockar inte poäng genom att förkasta hela folkgruppen som nisha gjorde i sin artikel.

kingkonghatar 160624 - 15:46

Det har blivit viktigare för våra politiker, författare och journalister att plocka billiga poäng och få uppmärksamhet i media än att stå upp för sitt folk. Äcklas av såna som Nuri Kino och Sait yildiz större rävar får man leta efter

Umthonoyo Shariro 160624 - 12:33

Assyria TV plockade också politisk korrekta poäng genom o delta i pridefestivalen. Veklingar.. mzabanchu i Umtho

Yuksel Kaffoshy 160624 - 12:21

Värdigt bra artikel Nemrud Kurt, håller med dig om att det var onödigt av Nisha Besara att dra paralleller mellan Orlando maskern och assyrierna som dödas och fördrivs från sina ursprungsländer. Det är hon som äger problemet men lastar sitt eget folk för sin egen svaghet att inte öppet kunna visa sitt stöd för homosexuella genom att gå på Pridetåget. Hon är en offentlig person och förväntas att vara politiskt korrekt men stödet för den ena gruppen behöver inte utesluta den andra.

Simon 160624 - 11:58

Tycker Nemrud lyfter upp ett bra ämne. Han riktar välförtjänt kritik mot Nisha Besara. Bra artikel!

Sara 160624 - 11:27

Väldigt bra skrivet Nemrud. Det hon illustrerar i artikeln är istället hennes svaghet till att stå upp för något vilket är tagiskt. Assyrier är många i pride samtidigt som de även deltar i manifestationer som ämnar till att upplysa om det som hönder assyrier i mellanöstern. Det är skevt att ställa två utsatta grupper mot varandra samtidigt som Nisha menar att den ena utesluter den andra, indirekt. Väldigt dålig artikel hon skrev som tragiskt nog har undertoner av en svag personlighet samtidigt som detta är ett sätt för henne att lindra sin ångest över något som hon själv skapat.

Bra Nemrod 160624 - 10:34

Bra Nemrod låt inga komma undan längre med självföraktet och deras narcisism. Assyriska narcisister som Besara har vi gott om från södertälje. Skärpning Besara gör om gör rätt, för Assyriens skull.

Josef 160624 - 00:39

Kushoro giljonoro myaqro