Publicerad: 2016-06-25

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln

Nisha Besara besvarar Nemrud Kurt

DEBATT Var finns utrymmet för olika perspektiv bland assyrierna, undrar Nisha Besara i sin replik till Nemrud Kurt.

Efter min kolumn i Expressen, där jag skrev om ett högst personligt kval för ett par år sedan, har två saker blivit väldigt tydliga för mig: 1) Det finns ett livaktigt engagemang för hbtq-personers rättigheter i den assyriska gruppen i Sverige. Det gör mig glad och stolt. Min bild av utbredd homofobi bland svensk-assyrier har tack och lov fått sig en törn, även om jag tror att acceptansen fortfarande är låg för de som väljer att komma ut. 2) Det förekommer väldigt mycket svartvita tolkningar, irritation, övertoner och försök att misskreditera mig, snarare än att sakligt diskutera det jag beskrev i kolumnen: mina kval och vägval som en komplex människa.

Det är precis detta som gör att jag inte engagerar mig i den assyriska rörelsen längre och debatten i efterdyningarna efter min kolumn skrämmer mig ännu längre bort.

Exempelvis Nemrud Kurt går till hårt angrepp på mig i Hujådå (en tidning som jag för övrigt jobbade ideellt för större delen av min ungdom) och menar att jag konstruerar ett problem som inte finns. Det jag beskrev i min text var ett problem för mig personligen - jag kände mig splittrad. Jag har inte konstruerat något problem åt någon annan och mitt personliga dilemma politiseras av Nemrud Kurt i en onödigt polemisk ton. Jag blir tillskriven åsikter som inte finns i min text och blir misskrediterad genom obehagliga kopplingar till IS. Jag betackar mig för att pådyvlas dessa tolkningar och jag betackar mig för att sänka debatten till en så låg nivå.

Jag har under större delen av mitt liv engagerat mig i samhället på olika sätt och i olika organisationer. På de flesta ställen har jag mötts av förståelse, inkludering och nyfikenhet för andras perspektiv. Men från min egen folkgrupp har jag bland annat blivit utskälld för att jag inte tror på Gud och för att jag tycker att homosexuella ska få gifta sig i kyrkan. Jag har blivit ifrågasatt för att jag inte tycker att assyrierna ska ha ett eget land och för att jag inte är nationalist. Jag har sett assyriska personer bli hånade för att de har rest till fattiga länder för att jobba ideellt för föräldralösa barn ("hur kan man bry sig om dem när vårt eget folk lider!?"). Allt detta (och mycket mer) gör att jag upplever mallen för det assyriska engagemanget som alldeles för trång och därför har jag valt bort det. Och vi är många.

Var finns företrädarna som vill lyssna och försöka förstå våra perspektiv och ta med sig det i arbetet för assyriernas bästa? Var finns företrädarna som lyfter sig över konflikter och skyttegravar och försöker hitta en konstruktiv och samlad väg framåt? Var finns företrädarna som ställer sig frågor om varför fler inte kom på manifestationen och varför fler inte engagerar sig för den assyriska saken? Till er vill jag skicka följande citat: "Att lyssna uppmärksammat och verkligen ta in vad andra menar, innebär att man riskerar att förändras av det man hör." (Juanita Brown)

En till mig närstående person konstaterade lakoniskt, efter att ha fått många frågor om min text av personer som inte vill vända sig direkt till mig: "Du borde bara aldrig ha skrivit den där texten." Tragiskt nog verkar efterdebatten ge honom rätt.

 

Nisha Besara

 

läsarna kommenterar...

Trött. Väldigt trött. 160704 - 18:49

Däremot anser jag att hennes kritik mot den assyriska rörelsen i vissa begränsade delar är befogad. Rörelsen är tämligen enriktad, ger inte utrymme för oliktänkande och drar sig inte för att utesluta personer ur rörelsen (direkt eller indirekt). Det är av stor vikt att den assyriska rörelsen tar till sig av kritiken och blir mer inkluderande. Sedan är Nisha inte särskilt smidig när hon formulerar sig eller när hon ser Nemruds svar som ett "hårt angrepp". Självföraktet lyser igenom hennes text (vad har hänt för att hon ska känna detta förakt mot nationen/folket/rörelsen?). Karyo w halyo: både Nisha och rörelsen bör rannsaka sig själva för att försöka vara mer balanserade i sina åsikter och i sättet de framför dessa.

Trött. Väldigt trött. 160704 - 18:48

Jag håller inte med Nisha i sak (t.ex. anser jag att hennes åsikter i förlängningen leder till utplåning av allt assyriskt; även musik, kultur och annat som ger mitt liv en mening), oaktat partipolitiska sympatier. Jag anser också att det är felaktigt att jämföra assyrisk \\\"nationalism\\\", som egentligen - för undertecknad åtminstone - innebär att språk, kultur och folk ska leva vidare och inte utplånas - med sådan nationalism som kännetecknas av nationalistiska partier i Sverige. Precis på samma sätt som etniska svenskars islamofobi grundar sig på främlingsfientlighet, medan assyriers avoga inställning mot islam inte gör det (islam är inget främmande för assyrier). Oförmågan att se denna skillnad är påtaglig i hennes artikel (och förmodligen en följd av hennes politiska sympatier).

Stolt Assyrier 160630 - 18:50

Nisha Om du inte tror på Gud, varför tar du dig rätten att propagera för att homosexuella ska kunna gifta sig i kyrkan? Varför lägger du fokus på kyrkans regler när du inte ens värdesätter kyrkan? Du kan försöka smälta in bland svenskar och skriva ett väldigt rent och korrekt svenskt språk men du kommer aldrig bli accepterad som en etnisk svensk. Varje gång du ser ditt yttre så ser du att dina rötter inte är svenskar. Du må känna dig svensk på insidan men din utsida kommer alltid visa att du inte är etnisk svensk. /Stolt Assyrier.

Josef 160627 - 17:37

Mike -> "Jag har blivit ifrågasatt för att jag inte tycker att assyrierna ska ha ett eget land och för att jag inte är nationalist."

Mike 160627 - 14:09

Vad är det för hets jag läser? I Nishas umgänge kanske det är fler homofoba assyrier och därmed hennes känslor som hon uttryckte i Expressen. Att hon inte tror på Assyrien är beklagligt men inget hon uttryckte i artikeln

Komplexitet 160627 - 10:46

Vadå "Jag som en komplex människa"? Vad är vi andra då enligt dig Nisha, enkla människor? Ledsen att säga det men en förkastlig människosyn kommer fram i din expressen text och i ditt inlägg här.

Josef 160627 - 09:42

Penna - Ja precis, en anonym och enskild kommentar på Hujådå bekräftar alla Nishas farhågor! Du verkar exakt lika klipsk som Nisha. Är det argumentationstekniken ni får ta del av i PKK:s sommarläger?

Kvinna med åsikter 160627 - 07:49

Ingen kan stå för Nishas hat mot sitt eget folk. Jag är kvinna, assyrier, och för homosexuellas rätt att leva det liv dem vill leva.

Bobil 160627 - 00:30

Nisha saknar hjärnceller. Hon har sålt sin själ till vänsterpolitiken. Nisha vill satsa stort inom S och försöker spotta på assyrianism och höja islam och kurder för att sitta på en S-stol. Ryggradslös människa. Hur man inte kan vilja se ett Assyrien är en gåta jag aldrig kommer att lösa...

Penna 160626 - 23:39

Yilmaz demircan bekräftar ju det som Nisha skriver om... Nisha besara blir hatad oavsett om man är homofob eller inte. Stå på dig Nisha. Det är enkelt att starta polemik med en kvinna som har åsikter.

Yilmaz demircan 160626 - 18:14

Homosexuella är inte accepterade i våran kultur och religon och de kommer aldrig bli det. "Du tycker att homosexuella ska få gifta sig i kyrkan" Att du ens kan skriva något sånt. vad fan e det här! skäms. Håll dig borta från assyriska organisationer.

Simon 160626 - 18:06

Till Nisha, ditt svar är pinsamt och att du fortfarande ser dig själv som assyrier är än mer pinsamt för alla assyrier. Du är rasist mot ditt eget folk!

Krukmakaren och hans dotter 160626 - 12:16

Detta är inte vad vi assyrier förväntade oss av dig och du slutar aldrig att förvåna.

! 160626 - 00:27

Holo Malles kommentar,,,Nashakno aynoch ahuno. U maiso auroppa... Man skäms att det finns sådana som sait dildoz som vajar med kurmancernas fana ( se hans fb) samt såna som nisha som är köpta av etablissemanget... jag tycker att hon från och med nu slutar nämnas i våra assyriska medier samt att om hon skriver något som berör assyrier ska vi gå till full respons mot att hon nämner oss... Hon är antingen kurd eller svensk,,,, långt ifrån assyrier

Vänsterfolk 160625 - 23:27

Evin Cetin, Nisha Besaras vän som nämns i Nishas krönika på Expressen, är kurdisk nationalist och försvarar kurdiska förtryckare, mördare och terrorister inom PKK, Peshmerga etc. Nisha Besara = assyrisk vänstermänniska som INTE vill se ett Assyrien och förminskar den assyriska kampen. Skillanden = kurder dör för ditt kristan, vänsterassyrier vill inte se ett Assyrien

Holo Malke bi Golutho 160625 - 22:47

Om Holo Malke var här han skulle säga: OH meysat hat oh o fiker hawo didach... Eller: Ono manteno ha sowo gd'dodah kajes minach

Kommunist 160625 - 22:30

Assyriska kommunister vänsterfolk förlorar alltid sin tro på Assyrien. Kurdiska kommunister vänsterfolk dör för sitt Krdistan. Se skillnaden ni assyrier inom vänster.

Upplyst 160625 - 22:11

Bra skrivet Nisha. Vi behöver mer tolerans och mindre nationalism i vår värld. Majoriteten av alla problem har sitt ursprung i nationalism och religion. Hade folk brytt sig mer om tolernas, medmänskliget och mångfald hade aldrig världen sett ut som den gör.

AKKAD 160625 - 20:43

Vilken idiot. Hon är ingen assyrier.

Tihe Suryoye - Länge leve Suryoye 160625 - 20:24

HEJA NEMRUD KURT /EN SYRIAN

Umtho 160625 - 18:43

Snacka om självmål när man å ena sidan försöker vinna nationalistpoäng genom att säga att man skrivit för Hujådå, när man å andra sidan betonar ens brist på nationalism. "lol" som ungdomarna säger.

Umtho 160625 - 18:42

Setto - Från kvinnor som drottning Shamiram till dagens Nisha "jag tycker inte att assyrierna ska ha ett eget land" Besara. Tragiskt.

Vägval 160625 - 17:45

Dina vägval som en komplex ger dig inte rätten att attackera assyrier på Expressen eller dra paralleller mellan våra demonstrationer och massakern i Orlando. Stort ego är inget att ha kära Nisha. Assyriska rörelsen utgörs inte av dig eller mig. Om du inte känner att du har ett ansvar inför assyriernas utrotningshotade existens pga någon personlig grej, då är du inget annat än en karriärist.

Setto 160625 - 16:44

"Jag har blivit ifrågasatt för att jag inte tycker att assyrierna ska ha ett eget land och för att jag inte är nationalist." Seriöst Nisha? Skulle din nationalistiska kurdiska kompis Evin Cetin säga så om k*rdistan? Aldrig i livet Det är lustigt att du umgås med nationalister som stöttar terrorister (PKK, Peshmerga etc) men väljer själv att ta avstånd från den oskyldiga assyriska kampen. Pinsamt. Dessutom beskrev du Peshmerga som icke terrorister i din krönika. Ett hån mot alla våra martyrer. Skamligt.

Till Nishal 160625 - 16:01

Se på kurdiska frontpersoner som Dilsa eller Kurdo Baksi. Lär av dem Nisha. Dem skriver aldrig att alla kurder är homofober och att de inte vågar gå till Pride pga det. Dina personliga åsikter om ditt folk du övergett har inget i en tidning att göra. Tänk om någon hade skrivit att alla araber är homofober och därför vågar jag inte gå till Pride. Det är rasism. I ditt fall är det självförakt. Vi behöver inte sånna som dig i vår rörelse som lämnat oss när SVENSKAR till o med för Assyriens talan bättre utan rasism/självförakt.

Josef 160625 - 15:30

Vidare, du gjorde det inte klart för läsarna att det var dina - hopkokta- tankar. I stället skrev du i artikeln som om det vore citat du tidigare hört från assyrier. Din "egen folkgrupp" har skällt på dig skriver du. Men vem i helvete bryr sig om vad individer från en folkgrupp sagt till dig? Detta är ett kristallklart exempel på halmgubberetorik. Sedan avslutar du din återigen mycket usla text genom att ÄN EN GÅNG konstatera att du inte är "nationalist" (Gud så modern du är!) och därefter komma med tips om vad som är för "assyriernas bästa"? Du är underhållande. Avslutningsvis - kvinnan som kopplar Orlando med Prideparaden och Mynttorget - vill att vi ska vara "konstruktiva". Hujeda mig. PS. Med kort varsel kom 3000 pers till manifestationen, din frånvaro till trots. DS.

Josef AHO 160625 - 15:23

Snark. En synnerligen svag replik. Den enda som gått ut i ett "hårt angrepp" är du, som från ingenstans - i ditt försök att spela progressiv och så antinationalistisk som möjligt - slår mot ditt egna folk. Saken är dock att din kritik mot det assyriska folket är fullkomligt substanslös, fylld med helt inkorrekta insinuationer. Så sluta spela offer genom att hänvisa till "hårda angrepp" när du får legitim kritik för en urusel krönika. Du är en offentlig person, och när du skriver trams får du räkna med genmäle.