Publicerad: 2016-07-09

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln
Notis från den engelska tidningen The Lethbridge Herald från 18 augusti 1933 om Simelemassakern.

Kurdiska massakrer av assyrierna genom historien

HISTORIA Assyriern Aydin Aslan har i ett program på Assyria TV gjort en historisk genomgång av kurdiska massakrer och svek gentemot assyrierna utifrån vad som finns nedtecknat i assyriska källor.

 Aydin Aslan, som är en före detta elev vid klostret Mor Gabriel i Turabdin, har tack vare sina språkkunskaper kunnat plöja igenom assyriska källor som nämner kurdernas tidigaste närvaro i  Assyrien i sin helhet. I ett program på Assyria TV återberättar han kurdernas historia i Assyrien. 

På 600-talet skedde en persisk invasion av Turabdin men det var oklart om några kurdiska element hade följt med. Det sägs ibland att Mor Gabriel (574-668) var den förste som bad om hjälp hos kurdiska hövdingar att skydda Turabdin från bysantinska härskares våld. Men detta stämmer inte. Det var hos arabiska hövdingar som Mor Gabriel sökte hjälp, säger Aydin.

År 1185 skrev den syrisk-ortodoxe patriarken Mor Mikhoel Rabo om turkmenska nomader som brukade attackeras av kurdiska banditer i Assyriens och Armeniens berg. Dessa kurder levde av att plundra eller mörda turkmener på vandring mellan sommar- och vinterbosättning med sina hjordar. Turkmenerna fick nog och angrep kurderna som började gömma sig inne i assyriska och armeniska byar. Ortsbefolkningen drabbades hårt av striderna. Till slut dödade turkmenerna 30 000 kurder. Därefter nämns inget om kurdisk närvaro förrän om emirerna i Gziro (Jazireh Bohtan) mellan 1300 och 1855. Totalt 37 kurdiska emirer, enligt patriark Afrem Barsoms "Turabdins historia", varav en del är kända för sin grymhet mot assyrierna; Sharaf Beg (1505-15), Mir Shamdin, Den blinde Mir Kör (1808) som fick tillnamnet "den barbariske emiren". 1831 massakrerade han alla assyrier i Alqush på Nineveslätten, 1833 yezidierna i Shigor (Sinjar) då han dödade 3 000 vapenföra män. Kvinnor, barn och gamla räknades på den tiden inte bland dödsoffren eftersom de betraktades som en del av krigsbytet. Samma år massakrerade Mir Kör flera byar i Turabdin, t ex Esfes, Arbo, klostret Mor Malke, Zaz och Bote.

På 1250-talet hade assyrierna i Hakkari 250 000 vapenföra män. Därför vågade emirerna i Gziro inte angripa Hakkari. 1441 flyttades patriarkatet för Österns kyrka från Alqush till Hakkari som var ett starkt fäste. På grund av dess otillgängliga läge kunde biskoparna inom den stora Österns kyrka (Mellanöstern, Indien, Kina, Mongoliet) inte samlas när de skulle utse en ny patriark. Därför infördes systemet med ärftlighet inom samma familj (Mar Shemun). Detta missbrukades och en utbrytargrupp anslöt sig till Vatikanen 1551. Den kaldeiska kyrkan bildades.

Patriarkatet för Österns kyrka flyttades sedan till Teheran och var där till 1750. Senare flyttades det tillbaka till Hakkari. På 1800-talet krävde patriark Mar Shemun att assyrierna skulle sluta betala skatt till den kurdiske emiren Nurullah Beg. Denne hade genom en överenskommelse mellan assyriska och kurdiska klaner accepterats som överhuvud för både Gziro (Bohtan) och Hakkari. Därmed blev assyrierna under en tid fredade från kurdiska klaners attacker.

Nurullah klagade hos Bedr Khan Beg som var en mäktig kurdisk emir. Bedr Khan drog in 1843 i Hakkari med 100 000 beväpnade kurder och med militär hjälp från den turkiske sultanen. För att splittra det assyriska motståndet angrep han taktiskt bara klanen Dez och dödade på tre dagar omkring 40 000 assyrier - alltså samma taktik som turkarna använde under folkmordet Seyfo 1915 då de angrep assyrier av en viss kyrkotillhörighet först och lovade fri lejt åt de andra. 1846 återkom Bedr Khan till Hakkari och genomförde en ny massaker. Strax innan hade den brittiske arkeologen Austen Henry Layard passerat genom Hakkari på sin väg till Mosul. Han skulle gräva upp det antika Nineve. Layard har i detalj beskrivit de grymheter som Bedr Khan hade begått mot assyrierna och berättat om deras fasa för vad som skulle komma härnäst.

Om det inte vore för västerländska missionärer skulle Bedr Khan ha angripit de andra fem assyriska klanerna i Hakkari också. Men sultanen, som i själva verket hade varit införstådd, tvingades skicka militär för att avsätta Bedr Khan. Han greps och utvisades till Kreta tillsammans med sina elva fruar och 99 barn - om det nu kan betraktas som straff. I början av 1850-talet angrep Bedr Khans brorsöner Turabdin och massakrerade befolkningen. 1855 var det slut på det kurdiska emiratet i Gziro då dessa krigsherrar också greps. 

1894-96 deltog kurdiska irreguljära förband, Hamidiye brigaderna, i Sultan Abdulhamid II:s storskaliga massakrer mot armenier och assyrier.

1902 var det fortsatt oroligt i Hakkari och två assyriska hövdingar skrev ett brev till den franske konsuln i Mosul och begärde skydd från de muslimska kurdiska klanernas hot om förintelse.

Under folkmordet 1915 (och efterföljande år) deltog kurderna i stor skala och är de som i själva verket har genomfört folkmordet. Som "belöning" övertog de hus och egendom till offren. Ett litet antal kurdiska hövdingar ingrep och räddade ett antal familjer och orter, ofta till priset av att de överlevande assyrierna fick vara en gratis arbetskraft åt dessa hövdingar.

1915 flydde assyrierna i Hakkari till Urmia i Persien. I början av1920-talet ville den assyriske generalen Agha Petros återbörda dem till Hakkari. Han förhandlade med den nya turkiska republikens ledare men fick avslag. Han ville marschera mot Hakkari med egna assyriska trupper, men britterna använde Lady Surma för att övertala assyriska klanledare att avstå. Därefter såg britterna till att Agha Petros 1924 drevs i exil till Frankrike, där han 1932 dog, sannolikt av förgiftning. Sedan dess är Hakkari helt tömt på sin assyriska ursprungsbefolkning.

1933 anställde den nya irakiska staten en massaker på assyrierna i Simele, med 10 000 soldater och beväpnade banditer som hade släppts ur fängelset för att döda assyrierna. Brittiska stridsplan gav irakierna understöd. Ca 1 000 beväpnade assyriska män och mer än 2 000 civila dödades skoningslöst. De irakiska trupperna anfördes av kurden general Bakr Sedqi.

1985 började PKK sin väpnade kamp mot Turkiet. De gömde sig medvetet i assyriska byar i Turabdin och detta bidrog till att turkisk militär tömde en del byar på sin befolkning. Assyrierna drevs på flykt. Kurder tog över deras egendom och försvårar än idag att assyrier återvänder till sina hembyar. Endast fyra assyriska byar i Turabdin (Arkah, Miden, Bsorino och Hah) har behållit ett 20-tal assyriska familjer kvar i byn tack vare en militär postering i varje by.  Resten blev offer för PKK:s etniska rensning av assyrier.

Av 50 000 kurdiska byvakter i Turkiet, som var betalda av staten för att bekämpa PKK, fanns det bara några assyriska män i byn Bnebil utanför Mardin. PKK dödade 7 av dessa assyrier samt byn Qellets borgmästare Cercis Benyamen i början av 1990-talet. Idag när PKK angriper militära posteringar i Turabdin riktas självmordsattentaten återigen mot assyriska byar som Hah i maj 2016. Där bor 19 assyriska familjer kvar, men de lämnas inte i fred. 

PKK:s gren i Syrien, PYD, försöker på olika sätt att driva iväg assyrierna genom mord på militära ledare, konfiskering av egendom, tvångsrekrytering till sin YPG-milis, inblandning i assyriska privatskolors kursplan och så vidare. Under det senaste halvåret har fyra stora attentat och självmordsattacker ägt rum i ett och samma assyriska område i staden Kamishli. Även om förövarna inte har kunnat fastställas, riktas misstankarna mot det lokala kurdiska styret som vill driva iväg assyrierna. 

I norra Irak har den kurdiska administrationen under lång tid konfiskerat assyrisk mark och trakasserar assyrierna på olika sätt för att driva iväg dem från sina fäders jord. KRG:s ledning avväpnade 2014 assyriska och yezidiska vaktstyrkor på Nineveslätten och i Sinjar. Kort därefter anföll IS dessa områden men kurdiska Peshmerga, som hade lovat skydda befolkningen, fick order att dra sig tillbaka mitt i natten.

Den samlade erfarenheten är, säger Aydin Aslan, att vi som assyrier inte kan lita på kurdiska politiska gruppers välvilja efter så många svek. Vi måste lära oss att inte göra samma misstag om och om igen. 

 

Redaktionen

 

läsarna kommenterar...

Sara 160831 - 11:03

När kurder talar högt om "förtrycket" i Turkiet är det helt legitimt enligt dem och de kallar de för "mänskliga rättigheter". När assyrier försöker få världen att inse sanningen om det förtryck assyrier får genomgå i sina ursprungsländer är det "hat"?! Såg att kurdo baksi kallade fakta för "kurdofobi". Skrattretande! Vi talar om våra etniska rättigheter som assyrier. Ni förminskar förtrycket, morden, mark konfiskeringarna genom att kalla det för hat. Är det hat att tala om förintelsen i Tyskland där judar, romer och homosexuella mördades kallblodigt? Kolla bara hur ni beter er i detta forum. Säger mycket om er. Ni vägrar vara självkritiska. Jag har sett många sidor skapade av kurder där man direkt går mot angrepp mot den turkiska befolkningen och staten. Men det minsann är legitimt. SUCK!!!

Robar 160728 - 10:59

Ännu en pinsam artikel av Hujådå. Hade team Hujådå lagt ner en hundradel av tiden, de lägger på denna vidriga propaganda, på att istället göra något konkret mot ISIS hade de åstadkommit nånting. Men deras liv har alltid sett ut på detta vis. Att enbart PRATA.

Re shalom! 160713 - 16:02

Det är väldigt lite fakta i texten ovan. Var är källorna? Sidhänvisning? Källkritiken - "stämmer det verkligen vad som skrivs i den här boken?". Endel siffror är tagna från luften. "På 1250-talet hade assyrierna i Hakkari 250 000 vapenföra män." Vem tror på sådant här bullshit? Hakkari är en liten skitprovins. Gengis khan tog över världen med 100 000 soldater, och här sitter ni och påstår att assyrier hade 250 00 vapenföra män? Endast idioter går på era sagoberättelser. Ni lurar ingen.

Shalom! 160713 - 12:18

När en simpel kurd inte vill erkänner sitt förflutna o nutid, hur i hela friden ska då Turkiet erkänna 1915? Kurdledare är inte mindre diktatoriska än Assad och Saddam, trots detta finns det länder som sponsrar PKK för deras dåliga propaganda "för mer demokrati". Varför blanda in judar när ni inte ens behärskar ert förflutna. Läs och begrunda fakta som ovan innan ni skriver nonsens.

Hallaw 160712 - 17:25

Hat propaganda på gränsen till rasism från ett desperat "riksförbund" assyrer kommer aldrig kunna med våld åstadkomma någonting mot kurderna. Det är tom skrattretande att tro något sådant, skulle sluta i våldsamt nederlag. Assyren gör bäst i det den alltid gjort gnälla, upprepa samma mantra i evigheter och gömma sig bakom diktatorer. Om någonting borde ni lära er något av judarna som varit mer utsatta än ni någonsin var och använda dom hjärnceller som fortfarande finns och stoltheten för att gå framåt!

Sanningen 160712 - 12:27

Ja, så går det om man inte försvarar sig själv, eller genomför hämdaktioner - då ses man som ett oskyldigt villbråd som det bara är att attackera utan att vara rädd för. Vi har bara oss själva att skylla! Vem vet Gud kanske kommer och försvarar oss????

Ingen kan skörda Assyrien förutom assyrier 160712 - 10:15

Ni kurder pratar om att det va vissa klaner osv. Dom döds siffrorna är inte att leka med. 20 tusen döda, 40 tusen döda dit, 100 tusen döda. Kurder kmr få sitt slut på ett eller annat sätt. Hur många har turkarna dödat senaste 2 åren? 10 tusen? Hela kurdiska folkgruppen hjälper varandra på ett eller annat sätt att radera ut assyrierna. Snyft kam ni få från syrianer lr kaldeer. Men hos assyrierna kmr ni alltid få hårt mot hårt. Vi är fronten mot ondskan. Vi är bibehållandet och upprättandet av assyrier och Assyrien.

Swed 160712 - 04:16

Där kurder har hjälp assyrier har kurder byts ut mot araber och där kurder blir attackerade av mongoler/turkmener har man bytt mongoler mot kurder. Hela artikeln är felaktig och jag ser bara ett syfte med artikeln och det är att svartmåla en hel folkgrupp. Däremot har det funnits enstaka kurdiska klaner och individer som handlade efter turkarnas order och begick kriminella handlingar mot assyrier. Mycket olyckligt och inget som kurder förnekar. Det assyrier bör fråga sin så kallade riksförbund är vad de gör för assyrier som idag är på flykt? Vad gör de för att Ninveslätten skall befrias? Ett tag var det mycket snack om att kurder ockuperade slätten, vilket sen visade vara helt tagen ur intet. Det enda som är säkert och därmed inte tagen ur luften är att det assyriska riksförbundet har totalt misslyckats och vill därmed genom dessa ruttna lögner lägga fokus på andra saker än sitt misslyckade politik.

Ziwar måste lära sig svälja 160712 - 00:19

Se så ja, ibland kan det bli svårt att svälja sanningen.

Värdig människovän 160711 - 22:57

Det finns nog inget riksförbund i Sverige som utmålar en grupp människor på det här sättet. Dessutom kan man inte generalisera en hel folkgrupp på det här viset. Vad enskilda individer eller klaner gjort under historiens gång kan INTE likställas med en hel nation. Det finns kurder i Khorasan - ska de också be om ursäkt eller ställas till svars? Ni förstår väl hur orimlig och ohållbar er generalisering och demonisering av en hel folkgrupp är? Förövrigt är det ytterst beklagligt att bara cherry pick:a händelser där kurder och assyrier hamnat i konflikt. När man läser artikeln så förmedlas en retorik där kurder är genom-onda och opålitliga. Byt ut orden kurd/kurder mot jude/judar så inser ni att det är på gränsen till rasism.

Josef Öz 160711 - 19:44

Etnisk identitet i Mellanöstern har kommit att spela roll först på 1900-talet. Dittills identifierade sig människor med sin klan, religion, ort etc. De stater som fanns var kungens/sultanens/emirens organ för att nå berömmelse och behålla/vidga sin makt. Sedan kunde en del stater t.ex Ottomanska riket lägga till ytterligare en uppgift som att sprida islam. All förtryck som den okände artikelförfattaren nämner kan hänföras till detta och egentligen inget är specifikt riktat mot oss assyrier som en folkgrupp, utan endast som icke-muslimer. T.ex Hamidiye brigaderna som terroriserade assyrier och armenier användes minst lika mycket mot de alevitiska kurderna " kizil basliler" och yezider. Artikeln lägger all ondska som olika maktlystna härskare och islamister begått på alla nu levande kurder som om det vore en medfödd arvsynd. Anklagelserna är så grova att de kan betraktas som rasistiska. Beklagligt. Jag hade förväntat mig mer vidsynthet av Hujådå.

Iwardo 160711 - 10:05

"Besviken", Alla källor anges i programmet som artikeln hänvisar till.

Occupied ASSYRIA 160710 - 10:20

Det är otroligt viktigt att kurden får läsa och lära sig sin verkliga grymma historia på Hujådå.

Belyst assyrier 160710 - 08:48

Alla västassyrier är från turabdinska delen av Assyrien. Sen att det ligger inom Turkiets gränser är olyckligt självklart. Mina förfäder överlevde folkmordet som alla andra assyrier, genom tillflykt i inwardo.

Bar Othur 160710 - 00:53

Genom att ta till flykt, eller vad trodde kurden "Mardin"?

Besviken 160709 - 23:24

Jag har nog inte läst en sämre artikel. Var är källorna t.ex.? Fy fan vilken dålig journalistik. Innehåll, analys och slutsats är totalt undermåliga. Svepande argument, simpla korrelationer och stundtals ren fiktion. Textens enda egentligen syfte är att skapa osämja mellan assyrier och kurder genom subpar propaganda.

Mardin 160709 - 20:24

Du "Belyst assyrier". Om du är från Turkiet. Berätta hur dian farföräldrar överlevde seyfo?

Belyst assyrier 160709 - 12:37

Varför Assyrierna idag inte är idag ca 20 milj som alltid haft högt barnfödande är pga kurdernas intåg till assyrierna. Inte är det bara kurdernas fel, det är mongolers turkar araber fel också men också assyrierna stora blåögda naivitet och pacifism som har präglat assyrierna dom senaste 2000 åren. Vad har vi lärt oss från detta då? Vet assyrier ens vad bevaka sin nations intressen innebär? Kurder kmr få sitt i slutändan.