Publicerad: 2016-09-29

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln
Personerna på bilden har inget med insändaren att göra.

"Jag skäms över ledande personers handling och tänkande"

INSÄNDARE Artikeln om den förtroendevalda i Assyriska Ungdomsförbundets styrelse som varnats för kränkning och förtal genererade mycket debatt. En av de drabbade medlemmarna tar här till orda under signaturen "Din syster".
Jag är en av de tjejer som pekades ut som "hora" av den förtroendevalda i Assyriska Ungdomsförbundets styrelse. Både jag och de andra tjejerna som kränkts och förolämpats på det här sättet känner ilska och stort obehag.

Vi frågar oss hur det är möjligt för kvinnoförtryck att få plats i våra föreningar och organisationer? Vi tror inte att personen i fråga skulle bete sig så här om han visste att det kommer att få konsekvenser. Av någon konstig anledning är det okej att trampa på tjejer och kalla folk för horor i den assyriska rörelsen år 2016.

Jag fick en ännu större chock när jag såg ett mejl från Assyriska Kvinnoförbundets ordförande som hon skickat till samtliga föreningar där hon kritiserar att denna tidning tagit upp hur jag och andra medlemmar blivit kränkta och förolämpade. "Det behövs ingen artikel i Hujådå om detta... man behöver inte skriva artikel om det i Hujådå.... Vad är det vi är ute efter när man skriver en sådan artikel?", skrev hon bland annat. Hon avslutar sitt mejl med "Hoppas på respekt för varandras olikheter".

Några dagar efter att jag och andra tjejer kränkts offentligt av den förtroendevalda i ungdomsförbundet fick jag ett sms av en av hans kompisar. Han skriver bland annat: "Och om du undrar vad folk säger om dig så är det att du ska älska att ligga med svarta killar och har legat med hela staden". Man kan lätt tro att det är en barnslig tonåring bakom sms:et men det är en gift vuxen man som också är medlem i samma förening som kvinnoförbundets ordförande.

Det är något sjukt i en organisation när killarna kallar tjejerna för horor och sätter igång drev av förolämpningar. Det är också något allvarligt fel när ordförande för kvinnoförbundet blir mer arg över en artikel om detta vidriga beteeende än av beteendet i sig.

För inte så länge sen hade samma ordförande för kvinnoförbundet en artikel i pappersupplagan av Hujådå om barnuppfostran där hon gav råd om hur man bäst fostrar sitt barn. Jag vill även minnas att kvinnoförbundet gav ut en bok för några år sedan om jämställdhet i föreningslivet. Händelserna den senaste tiden visar tyvärr att ordföranden för kvinnoförbundet inte själv tror på det hon predikar. Det är en sak att göra "moderna" saker som ser bra ut i en verksamhetsberättelse och som ger projektpengar, men det är en helt annan sak att stå upp för rätt värderingar när det verkligen gäller. När det verkligen gällde valde kvinnoförbundets ordförande att göra som man alltid har gjort i outvecklade samhällen i Mellanöstern, sopa saken under mattan, tysta ner, hålla tyst.."inte skämma ut oss".

Jag skäms över att vi idag har personer i ledande positioner som är arga över att "tjejer tar plats" och som kommer undan med att kränka andra människor. Jag skäms över att vi har vuxna i ledande positioner som mentalt lever kvar i Mellanöstern och vill sopa saker under mattan.

Att prata om att rädda och stärka det assyriska folket men samtidigt inte stå upp för grundläggande värderingar är rakt igenom falskt. Vi stärker det assyriska folket genom att inte acceptera vidriga beteenden och genom att inte vara tysta om problem.

Jag hoppas att den här texten hjälper till att vi får en bättre rörelse där tjejer inte kränks och där den gamla sopa-under-mattan inte längre har utrymme. Det skulle vara en rörelse att vara stolt över och en rörelse jag skulle vilja se mina barn engagera sig i.

 

Din syster

 

läsarna kommenterar...

Martin K. 161023 - 14:18

För er som gärna vill sopa problemen undermattan så bör ni tänka till och om, för nästa gång är det en av era barn, syskon osv som blir drabbade och då vill ni att sådana individer ska förstå att handling ger konsekvens. Gå in på assyria tv och lyssna på Afram, som intervjuas om artikeln och svarar på alla frågor.

fuat 161023 - 05:56

Skal vi verkligen vara döva och blinda och blunda för det dåliga. Då for vi flytta tillbaks till mellanösten. Bra hujådå.

Hammurabi BarAsmar 161011 - 22:03

Jag har läst vartenda inlägg i denna debatt och ifrån artikelns innehåll har jag förståelse för att de flesta av inläggens skribenter skrivs ensidigt. Jag känner varken henne, eller honom och vill vara neutral i detta fall. Enligt min mening är man inte privat person när man är på uppdrag i någon organisations namn och bör inte bete sig hur som helst. Som aktiv samhällsmänniska har jag själv erfarenhet ifrån mina uppdrag i våra föreningars- och även i vårt riksförbunds namn. Jag måste säga att ibland skämdes jag över mina medfölares (assyrier) beteende under uppdrag i våra institutioners namn. Därför tycket jag att hujådå som paraplyorganisation bör undersöka och lyssna på båda parter i detta och liknande fall och sedan rättvist döma, men för vårt folks och för vår kulturs bästa, inte för individens.

pajaseri 161011 - 20:03

de som skapar klyftor är dem som accepterar att tysta ner kvinnoförtryckare och hålla saker internt som araber

pajaserier på hög nivå 161011 - 14:43

Skäms på er hujådå... Ni smutskastar AKF:s ordförande när hon och AKF Åkte ner till Belgien för att tala om kvinnans rättigheter i dagens krig i Europa parlamentet... Hujådå har blivit rena rama skvaller tidningen där privat personer gömmer sig bakom pseudonymer och skriver egen propaganda... Detta handlar först främst om källkritik personen som skrivit denna artikel är uppenbarligen ute efter att skapa klyftor i den assyriska rörelsen, så innan ni kommenterar "modig tjej stå upp för dig själv" borde hon ju åtminstone stå på sig att gå ut offentligt med sitt namn om hon nu är så modig

Ashuraya 161005 - 21:28

Hellre paragrafryttare och kvinnor än "män" som sålt sig till doronoye och hundra benämningar.

Ashuri 161005 - 13:00

Från toppen till botten så finns det inga män kvar inom den Assyriska rörelsen, bara paragrafryttare och kvinnor.

Indignerad 161005 - 04:04

Jag bryr mig inte vilken familj du tillhör, vilka kontakter du har eller vem DU är; sexistiska påhopp är inte välkommet i vår moderna tid. Denna man bör avgå och andra män bör i framtiden tänka på vad de säger. Eller tillhör den assyriska rörelsen bara män?

Re: PO 161004 - 19:10

Klockren kommentar. Anmäl hujådå om ni tror på era egna sexistiska lögner om att hålla allt internt.

Förvånad 161004 - 10:03

Ja, vårt folk kommer aldrig lära sig. Så mycket svågerpolitik här och var. Men alla vet vem som inte har rent mjöl i påsen. Alla vet allt om alla. Men det ska inte finnas rötägg på höga poster. Den som missköter sig ska inte sitta kvar, punkt slut. Det spelar ingen roll vilken släkt man tillhör, eller klan. Är inte så insatt i detta snack, men vad jag har läst, så tycker jag att det är märkligt att han inte sparkats för längesen.

Assyria 161003 - 23:42

Stå på dig modiga tjej!

Grym du är! 161003 - 23:37

Oerhört stolt och modig tjej är du syster! I dessa tider när kvinnor och speciellt unga flickor ska höjas och få stöd för att skapa jämställdhet så dyker idioter i både kvinnoförbundet och inom styrelse upp och visar nivån på deras mentala förmåga och intelligent! Jag skäms över att ha hyllat och ståt bakom kvinnoförbundet! Min sympati och röst gick till de för att jag räknade med att deras röst skulle höjas när våra kvinnor och speciellt unga tjejer behövde de! Men inte nog med att de svek de som de ska stå upp för utan de svek oss alla! Våra mammor systrar fruar och indirekt sig själva! Skäms på er alla som talar negativt om en farlig trend som breder ut sig i vårt samhälle och bland vårt folk! Den som har förolämpad dig har förolämpad mig! Den som är emot din artikel/röst är jag emot! Kämpa på syster! Din röst är en emberella över mina yngre systrar här hemma!

PO 161002 - 22:52

Alla ni som tycker att hujådå ägnar sig åt karaktärsmord på vissa personer genom skvaller osv, bör omedelbart anmäla tidningen och den ansvarig utgivare till Allmänhetens Pressombudsman. Om ni menar alvar och tror på det ni själv skriver gör anmälan direkt. I annat fall håll käften och spara dessa unkna mentaliteter och beteendet för Er själva. Vet ni inte var ni kan göra anmälan? Här har ni det också http://www.po.se/om/sa-goer-du-en-anmaelan/po-anmaelan.

Västra Frölunda 161002 - 18:30

GBG verkar behöva lite hjälp med svenskan.. avslöjar troligtvis också anledningen till den medeltida synen du har. Tips: du lever inte längre i efterblivna Mellanöstern så uppdatera dina värderingar eller packa ihop och åk dit de applåderar killar som kallar tjejer för horor. Om du menar att vi ska acceptera vidrigt beteende inom våra organisationer eftersom vårt folk har det tufft därnere så är det något allvarligt fel på dig. På vilket sätt hjälper det de utsatta assyriska tjejerna i Syrien och Turkiet om vi håller tyst och sopar allt under mattan? Sjukaste jag hört...

GBG 161001 - 18:07

Jag skäms över hujådå som tar sådan artikel som anonymt? Jag har inte hört sådan konflikt som tas upp i hujådå tidigare! Oacceptabelt att någon säger dåliga ord till varandra, men jag tror inte att våra ungdomar som vill friveligt arbeta i vår organisation tänker på så sätt mot tjejer! Men frågan är varför en kille säger ett dåligt ord till en tjej utan anledning? Den andra varför har ungdomsförbund inte löst problem internt i organisation och vill de publicera den i hujådå? Den som ligger bakom första artikel (Beskrev andra medlemmar som horor) den som vill splittrar våra organisationer och kommer att? Skäms över våra organisationer som håller på med små problem och inte fråga vad som händer med vårt folk i hemland som inte har mat att äta och våra tjejer säljer sig i Turkiet, Jordanien, Libanon eller i andra länder, har ni frågat er någon gång att resa och se hur de lever? GBG

Det stinker 161001 - 17:32

Till bonanza.. upplys oss andra gärna om alla de andra i förbundsstyrelserna som kallat medlemmar för slampor och slagit sönder bussar och blivit portade från arenan.. enligt dig är det många. Slå även gärna upp ordet karaktärsmord. Man kan inte "karaktärsmörda" en person som begår handlingar som är straffbara enligt lagen (ärekränkning, förtal, skada på annans egendom). En person som beter sig så här har karaktärsmördat sig själv, om man nu kan säga att personen hade en karaktär till att börja med.

bonanza 161001 - 05:05

rätt är rätt fel är fel. men karaktärsmord på "obehagliga" personer är tyvärr hela rörelsens sätt att göra sig av med såna som inte röstar med en. hade alla idioter som hävt ut sig betydligt större och allvarligare saker hängts ut i hujdada så hade de nog inte suttit i DAGENS riks styrelse. prata med varandra istället direkt men görs grova övertramp häng ut personen direkt istället för indirekt noll tolerans även när det är ens egna det gör en organisation trovärdig istället för andra världs krig vid varje årsmöte. bonanza

Herregud !! 160930 - 23:03

Till alla kommentatorer som försvarar, förminskar och bortförklarar förövarens vidriga beteende och till kvinnoförbundet som vill sopa det under mattan --- stenåldern söker er... !

Varför skäms? 160930 - 16:02

Vill ni att framtida förtroendevalda ska komma undan med att kalla aktiva tjejer för luder? Bra Hujådå

Hammurabi 160930 - 15:44

Jag tycker att Hujådå ska ta till sig av kritiken som framförs av "Anonym" och "Skäms över hujådå" och publicera bl.a. AKF:s utlåtande.

xx 160930 - 15:16

Kan ni inte presentera bevis för det som har hänt? Jävla skvallerblaska...

Mike 160930 - 15:09

Till "Skäms över hujådå ". Det här riktar sig till våra organisationsrepresentanter; vad vi förväntar oss av dem så debattartikeln är relevant.

Skäms över hujådå 160930 - 14:10

hahahahahhaha hujådå har blivit en skvallertidning där människor ska skriva om deras privata liv och tankar. Varför gör ni inte bara detta till en blogg istället för en tidskrift?

Anonym 160930 - 13:19

Hujådå, vad håller ni på med? Det känns som ett avsnitt av skvallershowen Ricki Lake! Sluta sprid propaganda och var lite källkritiska innan ni skriver artiklar. Jag har alltid varit en trogen läsare av Hujådå men senaste tiden har jag tappat förtroendet!

Trött. Väldigt trött. 160930 - 13:17

AKF hade gjort bättre i att låta bli att uttala sig över huvud taget. Det blir bara fel om man går ut med uttalanden som uppenbarligen uppfattas som fullkomligt ogenomtänkta och ytterst subjektiva.

Ishtar 160930 - 00:11

Skamligt som fan. Är oerhört stolt över denna starka tjej som vågar stå upp mot sexism och kvinnofötryck samt att hon trots kränkningar lyfter en debatt om detta så att vi kan bearbeta våra brister. Sådana kvinnor som dig ger mig hopp.

En medlem 160929 - 23:45

Starkt av dig att skriva om det du har utsatts för. Det är naturligtvis oacceptabelt att du har blivit behandlad på det här sättet. Tyvärr lever många assyrier kvar i Mellanöstern rent mentalt där kvinnoförtryck är vardagsmat och man tar inte itu med problem eftersom mycket är tabubelagt. Det måste ske en förändring om jag, du och andra ska fortsätta lägga ner vår tid på rörelsen.

Ninorta 160929 - 16:48

Synd.. Jag såg upp till kvinnoförbundets ordförande, hon har gjort mycket för förbundet men även för våra barn. Men en ordförande ska stå bakom en ung tjej som kränks. Jag hoppas kvinnoförbundet inte attackerar denna tjej utan snarare tar till sig denna kritik.

Stå på er 160929 - 16:40

Stå på er och rensa kvinnoförtrycket!

Arg medlem 160929 - 16:23

Fullständigt oacceptabelt att vice ordförande i AUF inte avgår självmant!

Trött 160929 - 14:42

Herregud, lägg ner

Malke 160929 - 14:33

Återigen. Varför sitter sexisten kvar?