Publicerad: 2018-03-26

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln

Vittnar om Dawronoye-sektens förräderi

ASSYRIEN Eddie Gaboro Hanna från Australien har blivit ögonvittne till dawronoye-sektens förräderi efter besök till syriska Assyrien.

Den i Australien hemmahörande Eddie Gaboro Hanna är sedan flera år aktiv med insamlingar till förmån för behövande assyrier i Syrien. Hans arbete har fått den assyrisk-ortodoxa patriarkens välsignelse.

Med anledning av sina ansträngningar har han besökt syriska Assyrien i flera omgångar och där bevittnat händelser på nära håll. Under en föreläsning nyligen i St Petrus assyrisk-ortodoxa kyrka i Hallonbergen som sänts av Assyria-TV berättar han om sina besök till syriska Assyrien och sina upplevelser. 

Från minut 38 i föreläsningen kommer han in på situationen i Khabur. Han berättar att den kurdiska terroristgruppen YPG tagit över de tre assyriska byarna Tell Hermez, Tell Goran och Abu Tina. Gaboro berättar att han stoppades av den kurdiska terroristgruppen från att komma in i dessa byar. 

Han åteger även mötet med en assyrier från byn Rasafe i utkanten av Khabur-området som berättade att han och alla andra blivit utkastade från sin by av dawronoye-sektens beväpnade milis som tagit över byn. Eddie Gaboro fick även detta påstående bekräftat när han träffade muslimer från Rasafe som bekräftade det inträffade. 

Han berättar vidare om andra märkliga saker han mött: "När jag var i St:a Mariakyrkan i Kamishli kom assyriska mödrar gråtande, de var desperata och frågade efter sina söner som hade kidnappats av YPG-milisen." 

När han grävde vidare i frågan fick han reda på att Dawronoye hade kidnappat fem assyriska ungdomar och överlämnat dem till den kurdiska terroristmilisen som sökte folk till fronten i Afrin. Dawronoye kidnappar alltså assyrier på order av YPG, enligt Eddie Gaboro.  

"Överallt berättade folk för mig om förtrycket från YPG och Dawronoye, men de sa också att de är för rädda för att tala ut och bad mig att berätta för omvärlden", säger Eddie Gaboro under föreläsningen. 

Under ett av flera videoklipp från syriska Assyrien Eddie visar upp under sin föreläsning ser man honom framför ett hus i Kamishli med klotter på väggen. Det är den självutnämnda kurdiska ockupationen som angett huset som konfiskerat, vilket för Eddies tankar till hur Islamiska staten markerade assyriska hus i Mosul med klotter. 

Kritiken från Eddie Gaboro Hanna är svår för Dawronoye-sekten att bemöta. Han tillhör inte den assyriska rörelsen utan är mer trogen den assyrisk-ortodoxa kyrkan och är politiskt neutral.  

 

Redaktionen