Publicerad: 2018-04-03

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln
Dansuppvisning under Akitu i Södertälje den 31 mars 2018. Foto: Assyria TV

Akitufiranden runtom i Sverige

VERKSAMHET Svensk-assyrierna ringde in det nya assyriska året på flera orter i landet i vad som verkar vara en växande trend.

Det traditionella assyriska nyåret Akitu firades i helgen för år 6768 i den assyriska kalendern som går tillbaka till de allra första assyriska kungarna som "levde i tält" enligt kilskriftstavlorna. 

Även om assyrierna alltid har uppmärksammat vårens ankomst så har firandet fått mer karaktären av en identitsmarkör under de senaste årtiondena. Och firandet ser ut att öka i popularitet. 

I år anordnades Akitufiranden av medlemsföreningar i Assyriska riksförbundet i Göteborg, Jönköping, Linköping, Stockholm och Södertälje. Sammanlagt uppskattas mellan två-tretusen personer ha deltagit i evenemangen vilket troligtvis är en högre siffra jämfört med tidigare år. 

Trenden är tydlig även utanför Sverige. Akitufiranden har anordnas flitigt och videosnuttar och foton från runtom i världen har flödat över på sociala medier de senaste dagarna, inte minst från Assyrien. 

Till den stora bankettsalen i Assyriska Kulturföreningen i Södertälje kom flera hundra personer till det nationella firande som anordnades av Assyriska riksförbundet i samarbete med föreningen trots kallare väder än tidigare år och att firandet krockade med två religiösa högtider. Folkfesten är förevigad av Assyria TV och kan ses här

 

 

Redaktionen