Publicerad: 2018-06-03

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln
Representanter och medlemmar i Assyriska riksförbundet i Frankrike bemannar det assyriska tältet under en kulturfestival i staden Toulouse tidigare i år. Foto: FAF

Nyetablerade riksförbundet i Frankrike går framåt

EUROPA Nyetablerade Assyriska riksförbundet i Frankrike har nyligen valt styrelse och tagit steg för att registreras som ideell organisation.

Hujådå rapporterade i januari i år om initiativet i Frankrike att få till ett assyriskt riksförbund. Den arbetsgrupp som tillsattes då har arbetat under vintern och våren för att uppnå målet. Under veckan valde arbetsgruppen en styrelse för Assyriska riksförbundet i Frankrike och registreringen av organisationen är nu i gång. 

Tidigare under våren genomförde det nya riksförbundet sin första aktivitet då man deltog i minnesdagen för folkmorden 1915 i staden Toulouse tillsammans med armeniska organisationer. En representant för Assyriska riksförbundet i Frankrike framförde då ett tal under minnesceremonin. 

Sedan uppstartsmötet i Paris i januari har arbetsgruppen hunnit med att hålla flera möten för att planera arbetet. Man har även registrerat flera nya medlemmar, lanserat sin hemsidafacebook-sida och twitterkonto.  

Det är första gången en assyrisk riksorganisation med ambitionen att samla och representera alla assyrier i Frankrike bildas, trots att den assyriska diasporan i Frankrike är den äldsta i Europa. De första assyrierna anlände till södra Frankrike för hundra år sedan i samband med flykten undan folkmordet Seyfo. Det nya riksförbundet är redan idag den mest representativa assyriska organisationen i Frankrike då man samlar medlemmar från olika delar av Frankrike och från olika assyriska kyrkogrupper. 

Det finns uppskattningsvis runt trettiotusen assyrier i Frankrike, de flesta koncentrerade runt huvudstaden Paris.  

 

 

Redaktionen