Publicerad: 2008-08-05

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln

SegsprÀckt myt om mödomshinnan

KRÖNIKA Mödomshinnan finns inte. Det finns flickor som offrar pengar och riskerar hĂ€lsan för att operera sig, eller köper slidkapslar med jungfrublod pĂ„ nĂ€tet. Kraften i myten om en hinna som inte existerar Ă€r mycket stark.

Tillbaka pÄ jobbet möts jag av en mediedebatt som irriterar mig pÄ mÄnga sÀtt. Under mina fyra veckors semester har jag inte lÀst en tidning och inte sett ett nyhetsprogram pÄ teve. Och det har varit sÄÄÄ skönt att kunna koppla bort vÀrlden utanför helt och hÄllet.

Men nu tillbaka efter ledigheten trĂ€nger sig verklighetens rubriker pĂ„. ”Landstinget bekostar oskuldingrepp” stĂ„r det att lĂ€sa i dagens Svenska Dagblad. För första gĂ„ngen har förekomsten av kirurgiska ingrepp av den sĂ„ kallade mödomshinnan hos unga kvinnor med bakgrund i lĂ€nder och kulturer dĂ€r det finns ett utbrett hederstĂ€nkande, kartlagts i Stockholm.

Även undersökningar frĂ„n andra Europeiska lĂ€nder bland annat Danmark visar att liknande ingrepp har blivit allt vanligare.

Man kan frĂ„ga sig varför detta förekommer i ett modernt och upplyst samhĂ€lle som vi sĂ€ger oss leva i. Vad Ă€r det som driver unga brudar till att utsĂ€tta sig för riskerna med ingreppet som inte har nĂ„got som helst medicinskt syfte? Även om inte detta Ă€r sĂ„ vanligt bland oss assyrier sĂ„ visst förekommer det en och annan pĂ„tryckning mot att vĂ„ra tjejer ska vara oskulder dĂ„ de gifter sig.

Under hela sin uppvĂ€xt frĂ„n det att flickorna Ă€r smĂ„ spĂ€dbarn fĂ„r de höra att det Ă€r ”aibo!”, att hon ska skyla sig och hĂ„lla pĂ„ sig, tills den rĂ€tte dyker upp. Medan för pojkarna Ă€r det fritt fram att dansa, om sĂ„ pĂ„ matbordet, med rumpan bar. Pojkarna fĂ„r inte heller med sig sĂ„ mĂ„nga rĂ„d hemifrĂ„n som gĂ€ller sexuell Ă„terhĂ„llsamhet - nĂ„got de verkligen skulle behöva med tanke pĂ„ alla sexuellt överförbara sjukdomar som finns idag.

Sommaren Ă€r en tid för bröllop. Men för mĂ„nga unga blivande brudar Ă€r den stundande högtiden nĂ„got de gruvar sig inför. Det finns fortfarande uttalat eller outtalat familjer som krĂ€ver att bruden ska vara ”oskuld” och beviset ska synas, som blodspĂ„r efter en brusten ”mödomshinna”.

Mödomshinnan finns inte. Det finns flickor som offrar pengar och riskerar hÀlsan för att operera sig, eller köper slidkapslar med jungfrublod pÄ nÀtet.
Kraften i myten om en hinna som inte existerar Àr mycket stark.

Det handlar om kontroll över kvinnans sexualitet. MÀnnen trivs med att ha total kontroll och makt över sin kvinna.

Kvinnans oskuld vid giftermÄlet Àr central i starkt patriarkala samhÀllen, sÄ som den Àven var i Sverige för bara nÄgra decennier sedan. Oskulden ska bevisas genom ett blodbeflÀckat lakan pÄ bröllopsnatten. Inte det lÀttaste, eftersom de flesta tjejer inte blöder överhuvudtaget vid sin sexdebut, enligt modern forskning.

Det finns ingen hinna att sprÀcka, ingenting som gÄr sönder. Den sÄ kallade mödomshinnan Àr en liten krans med slemhinneveck och som sitter en bit in i slidan men vÀvnaden Àr töjbar och elastisk.

ÄndĂ„ tror nĂ€stan alla, till och med jag sjĂ€lv förut, att tjejer blöder. Det gĂ€ller att föra ut kunskapen om att det inte Ă€r sĂ„.

Men somliga unga kvinnor Àr inte i den positionen att de kan stÄ emot sin familjs krav och förvÀntningar. De söker ibland upp sjukvÄrden för att fÄ "mödomshinnan" ditopererad, vilket i praktiken innebÀr nÄgra stygn i slidans stödjevÀvnad eller muskulatur.

Privata kliniker i Sverige utför dessa operationer till en kostnad av 10 000-25 000 kronor, trots att resultatet inte kan garanteras och trots att ingen vetenskaplig undersökning har visat att ingreppet Àr riskfritt.

Undersökningen som Stockholms Landsting har gjort visade att flera av de unga kvinnorna som ville operera sig hade blivit vÄldtagna av en nÀrstÄende man som nu utövade utpressning mot kvinnorna genom att sprida dÄligt rykte om dem om de skulle vÀnda sig till polisen.

Med detta vill jag sÀga att det kan ligga sÄ mycket mer bakom att en ung brud inte blöder pÄ sin bröllopsnatt. DÀrför Àr det er unga mÀns uppgift att skydda era brudar frÄn den okunskap som finns bland oss.

Om ni kommit fram till att ni vill gifta er med varandra sÄ förmodar jag att ni gör det av kÀrlek. Finns kÀrleken sÄ ska inget annat spela roll, tycker man. Men tyvÀrr har jag istÀllet mött allt för mÄnga unga mÀn som, trots kÀrlekssnacket, slÄr vakt om och upprÀtthÄller mytbilden av att bruden ska blöda annars Àr hon inte oskuld. SkÀrpning grabbar, vi lever pÄ 2008-talet!

 


Sonya Aho har arbetat som journalist pÄ Sveriges Television, Sveriges radio och flera tidningar i sammanlagt drygt tio Är innan hon började arbeta som pressekreterare hos Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO. I dag arbetar hon som pressekreterare pÄ Socialstyrelsen.

PÄ frÄgan varför hon har bytt sida till myndighetsvÀrlden svarar hon sÄ hÀr: "FrÄn början var det inte sjÀlvvalt att söka mig bort frÄn medievÀrlden, utan jag blev handplockad till DO. Men jag ser det inte som jag har bytt sida, Àven i det hÀr jobbet arbetar jag för att fÄ fram sanningen och rÀttvisan."

MĂ€nskliga rĂ€ttigheter som allas rĂ€tt att slippa orĂ€ttvisor och diskriminering Ă€r nĂ„got Sonya Aho brinner för. Ämnen som hon ocksĂ„ kommer att beröra i sina krönikor Ă€r kulturkrockar, ungdomars identitet, assyriska kulturyttringar och annat som hör livet till. Sonya bor i SödertĂ€lje och sitter med i Assyriska föreningens styrelse i SödertĂ€lje.

Sonya Aho