Publicerad: 2008-09-20

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
Biskop Hazail Soumi omfamnar patriark Dinkha IV. Ett möte som kan betyda ett nÀrmande av kyrkorna. Foto: aina.org

Assyriska kyrkoledare nÀrmar sig varandra

RELIGION Först höll de gudstjÀnsten pÄ vÀst- och östassyriska och sedan betonade de vikten av ett samarbete och ett enande mellan de olika kyrkorna. SÄ gick det till nÀr kyrkomÀnnen Dinkha IV, patriarken för österns apostoliska kyrka och Hazail Soumi, biskop frÄn den syrisk ortodoxa kyrkan trÀffades i Bryssel.

NyhetsbyrÄn AINA och andra rapporter som hujada.com tagit del av berÀttar om att den syrisk ortodoxa Sankt Hzozoyel kyrkan i Bryssel besöktes av patriarken för österns apostoliska kyrka, Dinkha IV. Med sig hade patriarken bland annat biskop Audisho frÄn Sverige. NÀrvarande frÄn syriskt ortodoxa kyrkan var biskop Hazail Soumi och den lokale prÀsten.

KyrkomÀnnen frÄn de tvÄ kyrkorna förrÀttade gudstjÀnst tillsammans pÄ vÀst- och östassyriska - till stor glÀdje för de nÀrvarande öst- och vÀstassyrierna. Efter gudstjÀnsten höll kyrkoledarna tal dÀr de betonade vikten av enande och samarbete mellan de olika assyriska kyrkorna. Biskop Hazail Soumi förklarade under sitt tal att: "Vi Àr en nation men historien delade oss, det Àr dags att arbeta för ett enande". Uttalandet mötte starka applÄder frÄn publiken.

Arameiska förbundet i Belgien bidrog till atmosfÀren av enande genom att trÀffa patriarken och överlÀmna en gÄva. Utöver vikten av enande och samarbete betonade patriark Dinkha IV att det Àr viktigt att assyrierna arbetar för att förverkliga en administrativ region under assyriskt styre i NineveslÀtten i norra Irak, nÄgot som biskop Soumi efterlyste senast under en konferens i EU parlamentet tidigare i Är.

 

Redaktionen

 

lÀsarna kommenterar...

mardukh 121028 - 09:04

Detta Ă€r bara ytterligare bevis pĂ„ hans helighet mar Dinkha`s sanna och stora ledarskap:ÖDMJUKHET!!!!!!!!!!!!!!Gud, vi Ă€r glada att se honom,en verklig Jesu tjĂ€nare och bror.Marya nater kl Qnuma makikha!!!!!!!!!!!