Publicerad: 2006-10-08

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln

Tid för tacksamhet

TRADITIONER I slutet av november firas Thanksgiving i USA med pompa och stÄt. Den svenska motsvarigheten, tacksÀgelsedagen, Àr en jÀmförelsevis vÀldigt anonym helg. KÀnd eller okÀnd sÄ stÄr den dÀr i almanackan, i Är den Ättonde oktober. Fira!

Ta en stund till att fundera pÄ vad du Àr tacksam för i ditt liv. Det kanske Àr utbildningen du Àntligen kommit in pÄ, eller bara det att du hann med bussen i morse trots att du försov dig? Du kanske har riktigt schyssta jobbarkompisar? LÄt för all del mÀnniskorna omkring dig fÄ veta

att du uppskattar dem. Det Àr egentligen rÀtt fantastiskt att ha en helg helt i tacksÀgelsens tecken.

 

Till skillnad mot vad mÄnga tror sÄ Àr detta inte en översÀttning eller försvenskning av den amerikanska familjehögtiden. TacksÀgelsedagen Àr i hög grad en skördefest och inför gudstjÀnsten smyckas kyrkorna ofta med blommor, frukt och grönsaker. Det handlar om att visa tacksamhet

gentemot Moder Jord som skÀnker oss allt det vi inte kan leva utan. Det har inget med indianer och pilgrimer att göra utan detta Àr en helg som i olika skepnader firas i mÄnga kulturer.

 

Vi kan mycket vÀl fira tacksÀgelsedagen i Sverige med, och borde egentligen göra det mycket mer Àn vad vi gör nu. TÀnk bara, den perfekta anledningen att fira helg - att visa tacksamhet. Det kan inte annat Àn att sprida glÀdje! Just nu Àr jag tacksam för att hösten Àntligen Àr hÀr!

Ninlil Athoraya