Publicerad: 2008-11-26

Turkiska myndigheter pÄstÄr att S:t Gabriel klostret Àr byggd en plats dÀr en moské funnits tidigare. Hur detta Àr möjligt, dÄ klostret Àr uppfört Är 397, Àr svÄrt att förstÄ? Foto: hujada.com

Bisarra anklagelser upprör assyrier

EUROPA I den pÄgÄende uppmÀrksammade rÀttegÄngen mot det assyriska S:t Gabrielklostret i Turabdin, sydöstra Turkiet, har nya uppgifter framkommit. Nu pÄstÄr byvakter att klostret tidigare varit en moské som förstördes och att klostret uppfördes pÄ dess plats. Nyheten upprör assyrier vÀrlden över.

I onsdags i förra veckan inleddes rÀttegÄngen i Midyat. Bakgrunden till rÀttegÄngen Àr att tre byar runtomkring S:t Gabrielklostret vill ta över landomrÄden som har tillhört klostrets stiftelse sedan hundratals Är tillbaka.

Enligt kÀllor, som HujÄdÄ varit i kontakt med, kallades Biskopen Samuel Aktas till domstolen i tisdags för att svara pÄ de nya och grundlösa anklagelserna mot honom och klostret. I de nya anklagelserna pÄstÄr byvakterna att klostret tidigare ska ha varit en moské som förstördes och at klostret uppfördes pÄ dess plats.

I Midyat försöker mörka krafter, understödda av staten, att omvandla den juridiska tvisten till en religiös och politik tvist. De skapar en hatisk stÀmning mot de kristna assyrierna och klostret genom att uppvigla folket till heligt krig, Jihad. Byfogden i byn Yayvantepe hotade, helt öppet inför Äklagaren, att förstöra klostret. Det Àr ett bevis pÄ hur dessa herrar agerar fritt med turkiska statens goda minne.

Konfiskeringen av klostrets marker Àr ett sÀtt att avskrÀcka assyrier att bo kvar i sitt hemland och de assyrier som vill ÄtervÀnda till sina hemtrakter. Feodalsystemet Àr mycket starkt i omrÄdet och den turkiska staten uppmuntrar Äterigen till ockupation av mark som tillhör assyrier.

St Gabrielklostret grundades Är 397 efter Kristus, lÄngt innan bÄde islams och turkarnas ankomst till omrÄdet. Klostret har sedan grundandet varit ett viktigt lÀro- och kulturcentra för assyrierna i Turabdin och spelar alltjÀmt en stor roll som hoppets symbol för assyrier.

 

Tomas Isik
Redaktionen