Publicerad: 2008-12-03

StÄ upp för S:t Gabriel klostret

INSÄNDARE Medan turkiska statens konfiskeringsplaner av S:t Gabriel klostret hĂ„ller pĂ„ förverkligas, rĂ„der handlingsförlamning bland majoriteten av vĂ„ra kyrkliga och civila organisationer. "Agera nu, imorgon kan det vara för sent", skriver Tiglath Yamo.

Valet av rÀttegÄngsdagar, julafton och nyÄrsafton, avslöjar att turkiska staten har en medveten plan. Man rÀknar med att ingen europeisk parlamentariker bevakar rÀttgÄngarna vid dessa högtidsdagar. RÀttegÄngarna mot fader Yusuf Akbulut, i början av 2000-talet, som uppmÀrksammades och bevakades av mÄnga europeiska parlamentariker Àr att bittert minne för denna laglösa stat.

Yilmaz Kerimo (s) fanns pÄ plats vid rÀttegÄngen den 19 november 2008. Han har nu stÀllt en skriftlig frÄga till Carl Bildt om vad utrikesministern avser att göra. Kerimo har Àven engagerat SSKT - parlamentarisk kommitté för mÀnskliga rÀttigheter i Turkiet - samt kontaktat andra partier i Riksdagen för att Àven dem skall skicka representanter till kommande rÀttegÄngen i december.

ADO, ACSA och Syrisk-ortodxa kyrkan i Göteborg har tillsammans lyckats fÄ upp frÄgan i EU-parlamentet. Det borde Àven vara en sjÀlvklarhet för alla aktiva assyriska/syrianska politiker engagera sig och samarbeta över partigrÀnserna i frÄgan.

MÄnga kyrkliga och civila organisationer verkar tagna pÄ sÀngen och beter sig apatiska i frÄgan. Det som förvÀntas av dessa Àr mer engagemang och aktivitet i form av demonstrationer, manifestationer, skrivelser.

En kommitté bestÄende av representanter av kyrkliga och politiska organisationer som bevakar rÀttegÄngarna Àr skyldighet till alla trogna mÀnniskor som i Äratal stÄtt emot och vÀgrat att överge klostret.

Det handlar inte bara om ett kloster utan ett 1600 Är gammal kulturhistorisk vÀrldsarv. StÄ upp och agera nu för Mar Gabriel kloster, imorgon kan det vara försent.

 

Tiglath Yamo