Publicerad: 2008-12-12

Politiker övervakar rÀttegÄng mot klostret

SVERIGE PÄ söndag demonstrerar assyrier i SödertÀlje sitt missnöje mot turkiska statens planer att konfiskera marken som omgÀrdar S:t Gabriel klostret. Detta har Àven engagerat SödertÀljepolitiker, över partigrÀnserna, som tÀnker Äka till Midyat för att övervaka rÀttegÄngen pÄ plats.

Riksdagsledamöterna Mats Pertoft (mp) och Yilmaz Kerimo (s) har bestÀmt sig för att Äka till Midyat, sydöstra Turkiet, för att övervaka rÀttegÄngen som handlar om att den turkiska staten konfiskerat landomrÄden som tillhör S:t Gabriel-klostret. RÀttegÄngen hÄlls torsdagen den 19 december.

Under sin vistelse kommer politikerna att trÀffa guvernören i Mardin och andra politiska företrÀdare för att framföra sin stÄndpunkt om att det Àr fel av Turkiet att inte ge klostret tillbaka ÀganderÀtten till markerna. BÄda Àr ense om att konfiskeringen Àr ett brott mot assyriernas mÀnskliga rÀttigheter.

- Konfiskeringen stÄr i strid mot alla internationella Ätaganden och konventioner som Turkiet har förbundit sig att följa. EU mÄste i medlemskapsförhandlingarna med Turkiet Ànnu tydligare Àn hittills markera att Turkiet mÄste skydda sina minoriteter, sÀger Yilmaz Kerimo.

- Som Miljöpartist och SödertÀljebo Àr jag djupt engagerad i frÄgor som handlar om mÀnskliga rÀttigheter och sÀrskilt i det assyrisk/syrianska folkgruppens frÄgor. Det Àr viktigt att sÀtta press pÄ Turkiet att respektera den kristna minoritetens mÀnskliga rÀttigheter. Det Àr ett julbudskap i sig, sÀger Mats Pertoft.

Kerimo meddelar ocksÄ att man fÄtt information om att den svenska ambassaden i Ankara kommer att följa rÀttegÄngen noggrant.

- Vi vill göra det tydligt för Turkiet att den lilla skaran assyrier/syrianer som finns kvar i Midyat inte Àr ensamma, utan har starkt stöd frÄn Sverige, sÀger Yilmaz Kerimo.

Även utrikesminister Carl Bildt har, efter pĂ„tryckningar av flera politiker dĂ€ribland Kerimo, Lennart SacrĂ©deus och Annelie Enochson fĂ„tt ge sin sin pĂ„ saken. I ett svar till dessa skriver Bildt:

 

"De fortsatta oklarheterna kring den rÀttsliga processen om marken kring Mor Gabriel-klostret bekymrar. FrÄgan följs fortsatt mycket noggrant av EU-kretsen i Turkiet. Kommissionen bevakade t.ex. rÀttegÄngen den 19 november. Sveriges ambassad kommer att verka för att fallet ytter­ligare uppmÀrksammas, bl.a. med stöd av EU:s riktlinjer betrÀffande försvarare av mÀnskliga rÀttigheter."

 

Tre byar runtomkring S:t Gabriel Klostret i Midyat gör ansprÄk pÄ landomrÄden som har tillhört klostrets stiftelse sedan hundratals Är tillbaka. Trots att klostret har dokument som bevisar dess ÀganderÀtt, godkÀnner inte myndigheterna dessa.

 

Redaktionen