Publicerad: 2008-12-17

ARS skickar ombud till rÀttegÄng

SVERIGE Assyriska Riksförbundet i Sverige, ARS, skickar ett eget ombud till rÀttegÄngen mot S:t Gabrielklostret. Redan ikvÀll Äker Simon Barmano, före detta ARS-ordförande, till Turkiet för att nÀrvara vid fredagens rÀttegÄng.

RÀttegÄngen mot S:t Gabrielklostret fortsÀtter att uppröra assyrier vÀrlden över. Nu pÄ fredag hÄlls fortsÀtter rÀttegÄngen dÀr turkiska staten vill konfiskera mark som tillhört klostret i Ärhundraden. Assyriska riksförbundet skickar en egen representant till rÀttegÄngen.

- Det Àr viktigt för oss som organisation att vara pÄ plats och se till att rÀttgÄngen gÄr till pÄ ett rÀttvist sÀtt. Det Àr ocksÄ viktigt för oss att snabbt fÄ korrekt information sÄ att vi kan agera om det skulle behövas, sÀger Rachel Hadodo, ordförande för ARS.

ARS ombud blir Hadodos föregÄngare Simon Barmano, som tycker att det ska bli intressant att pÄ plats fÄ höra hur domstolen resonerar i denna absurda frÄga. Under resan kommer han att fÄ tillfÀlle att trÀffa guvernören i Mardin och Àven svenske ambassadören i Turkiet.

- Under mina möten kommer att pÄtala att det Àr dags att Turkiet i praktiken efterföljer vad de lovat. Vi som assyrisk minoritet krÀver att fÄ vÄra fulla rÀttigheter som medborgare i landet, sÀger Barmano inför sin resa.

Simon Barmano Àr ocksÄ hoppfull inför rÀttegÄngen.

- Visst kommer det ingen dom pÄ fredag, men jag tror att vi vinner det hÀr till slut. En seger skulle innebÀra att Turkiet i framtiden kommer att vara mer försiktiga och ta hÀnsyn till mÀnskliga rÀttigheter, avslutar Barmano.

 

Moussa Esa
Redaktionen