Publicerad: 2008-12-19

Assyriernas rÀttigheter följs av EU

EUROPA EU har gjort klart att, oavsett utgÄngen av rÀttegÄngen mot S:t Gabriel klostret, man kommer att följa hur assyriernas rÀttigheter i omrÄdet efterlevs. Detta sade Helena Storm, förste sekreterare vid svenska ambassaden i Turkiet, som under rÀttegÄngen representerade hela EU.

Det var en upprörd Äklagare som mötte Simon Barmano, Assyriska riksförbundets ombud vid rÀttegÄngen, och de andra som Äkt till Turkiet för att övervaka rÀttegÄngen mot klostret.

- Åklagaren visade tydligt att han var trött pĂ„ oss och pĂ„ att vi hade bemödat oss med att Ă„ka frĂ„n olika lĂ€nder för en sĂ„n liten sak. Han tyckte att vi förstorade hela frĂ„gan med konfiskeringen, berĂ€ttar Barmano direkt frĂ„n Turkiet.

Det gavs heller ingen förklaring till varför domstolen vÀljer att skjuta upp rÀttegÄngen. Men Barmano tror att man gör detta i ett försök att trötta ut de utlÀndska representanter som vill övervaka rÀttegÄngen.

- Det hÀr Àr andra gÄngen det skjuter upp rÀttegÄngen. Jag antar att de Àr chockade över den uppmÀrksamhet frÄgan har fÄtt i hela Europa och de vet nu att de som EU-kandidater har ögonen pÄ sig. Man vill helt enkelt slippa uppmÀrksamheten och hoppas att intresset minskar ju fler gÄnger man skjuter upp, förklarar Barmano.

Mötet med guvernören i Mardin fick ocksÄ en positiv utgÄng. DÀr spelade Helena Storm en viktig roll nÀr hon framförde ett viktigt budskap till guvernören och hela turkiska rÀttsystemet.

- Hon sade klart och tydligt att EU, oavsett utgÄngen av denna rÀttegÄng kommer att följa hur assyriernas rÀttigheter i omrÄdet efterlevs. Det mÀrktes att uttalandet hade en viss effekt pÄ guvernören, berÀttar Barmano.

Det Àr intressant att Turkiet driver denna frÄga nÀr landet i dagarna blev dömt, i Europadomstolen, att ÄterlÀmna tvÄ konfiskerade grekisk-ortodoxa byggnader eller betala 800 000 euro i böter.

Sista ordet i denna frÄga Àr lÄngt ifrÄn sagt. Turkisk domstol kan vÀlja att skjuta upp rÀttegÄngen oÀndligt antal gÄnger, lika mÄnga gÄnger kommer assyriska representanter och engagerade politiker att vara pÄ plats för att se till att rÀttvisan segrar.

LÀs HujÄdÄs kompletta rapport frÄn rÀttegÄngsdagen 19 december i PDF-filen hÀr nedan.

Moussa Esa
Redaktionen