Publicerad: 2009-01-06

Skriv pÄ för S:t Gabriel klostret

EUROPA HujÄdÄ har följt hÀndelserna kring S:t Gabriel i sydöstra Turkiet och hur de turkiska myndigheterna försökt konfiskera landomrÄden som tillhört klostret. Nu har Izmir Council of Peace startat en namninsamlingskampanj för att stoppa konfiskeringsförsöket.

Försöket att, med falska anklagelser, konfiskera S:t Gabriel klostret har uppmÀrksammats i Sverige och i EU. Turkarna pÄstÄr att den Àr byggd pÄ en plats dÀr det tidigare stod en moské, trots att klostret grundades över tvÄhundra Är innan islam.

I SödertÀlje hölls en stor demonstration, dÀr politiker, poeter och biskopar höll tal, för att visa sitt stöd. ARS skickade ett eget ombud till rÀttegÄngen som skulle ha hÄllits i december. FrÄgan har Àven nÄtt EU-kommissionen. Nu finns ocksÄ en namninsamlingskampanj för att bevara klostret.

Izmir Council of Peace har startat denna kampanj, som namngetts From Izmir to Mezopotamia, pÄ http://www.morgabrieledokunma.com/. HujÄdÄ uppmanar sina lÀsare att gÄ in pÄ hemsidan och skriva pÄ för S:t Gabriel. Hemsidan Àr pÄ turkiska, men finns ocksÄ i en engelsk version.

Nya datum för tvÄ rÀttegÄngar mot S:t Gabrielklostret Àr nu faststÀllda; Den 16 januari den 11 februari. BÄda dessa rÀttegÄngar kommer att hÄllas i Midyat.

LÀs HujÄdÄs kompletta rapport frÄn rÀttegÄngsdagen 19 december i PDF-filen hÀr nedan.

Redaktionen