Publicerad: 2009-01-29

Assyrier frÄn fem lÀnder samlades i Berlin, Tyskland, för att protestera mot Turkiets försok att konfiskera S:t Gabriel klostret. Foto: Dikran Ego

Turkiet, lÀr dig av Tyskland!

EUROPA Gruppen "Aktion Mor Gabriel" i Tyskland arrangerade en protestdemonstration i Berlin mot Turkiets konfiskeringsförsök av S:t Gabriel-klostret. Enligt Berlin-polisens officiella siffror samlades mer Àn 19 000 mÀnniskor. Det Àr utan tvekan assyriernas största demonstration nÄgonsin i Europa.

Bussar fyllda med unga, gamla, kvinnor och mĂ€n frĂ„n Belgien, Holland, Schweiz, Österrike och frĂ„n flera stĂ€der i Tyskland tömdes utanför den stĂ„tliga katedralen, Berliner Dom. PĂ„ en timme förvandlades katedralens stora parkomrĂ„de till en samlingsplats för assyrier frĂ„n hela Europa.

Bara ett stenkast frÄn samlingsplatsen ligger Pergamonmuseet. Inne i museet kan man beskÄda den imponerande Babyloniska processionsgatan, byggd av den assyriska kungen Nebukadnessar II (604-562 f. Kr). Lejonen i relieferna vandrar lÀngs processionsgatans blÄa och ockrafÀrgade glaserade murar mot den mÀktiga Ishtarporten. De Àr vittnen frÄn en svunnen storhetstid och har sett mÄnga generationer av assyrier komma och gÄ.

INNE I PERGAMONMUSEET kan man beskÄda den Babyloniska processionsgatan och Ishtarporten, som Àr en av fornhistoriens mest unika efterlÀmningar frÄn assyriernas storhetstid, samtidigt som man utanför, ett stenkast frÄn museet möts av dagens brutala sanning, dÀr spillrorna som Àr kvar av det assyriska riket protesterar mot Turkiets konfiskeringsförsök av Mor Gabriel-klostret som har blivit en symbol för de kristna assyrierna sedan det uppfördes i NÄdens Är 397.

Innan demonstrationstÄget rörde sig mot sin slutdestination tog den Syrisk-ortodoxa kyrkans Àrkebiskop i Tyskland, Julios Hanna Aydin, till orda:

- Jag Àr oerhört glad av att se sÄ mÄnga ungdomar som engagerar sig i Mor Gabriel-frÄgan. Jag Àr övervÀldigad av glÀdje av att se alla vÄra organisationer oavsett namn, flaggor och fÀrger. Det Àr enighetens dag i dag.

Under ledning av biskop Hanna Aydin bad folkmassan en fader vÄr och efter det började demonstranterna gÄ mot Brandenburger Tor, triumfbÄgen som har blivit symbolen för ett fritt, Äterförenat och demokratiskt Tyskland, dÀr flera demonstrationstal skulle hÄllas.

Berlins viktigaste aveny, Unter den Linden, spÀrrades av för demonstrationen. Avenyn som Àr Berlins kulturella och politiska centrum Àr tÀtt besökt av turister. En och annan nyfiken turist gick fram och frÄgade vad det handlar om.

DemonstrationstÄget tog sig frÄn Berliner Dom till Pariser Platz vid Brandenburger Tor pÄ en timme. "Rör inte Mor Gabriel" skanderade folkmassan hela vÀgen.
Talarlistan bestod av representanter frĂ„n olika assyriska organisationer, armeniska förbundets representant, tyska evangeliska kyrkans företrĂ€dare, andra trosfrĂ€nder och mĂ€nskliga rĂ€ttighetsaktivister. Även författarna Yelda Özcan och Recep Marasli visade sin solidaritet och höll tal under demonstrationen.

Den röda trÄden i talarnas budskap var att Turkiet mÄste upphöra med att trakassera assyrierna. De flesta talare uppmÀrksammade det feodala systemet och byvakterna som bevÀpnas med statliga vapen som i sin tur hÀrjar fritt och terroriserar assyrierna i omrÄdet. Turkiska staten som satt denna statliga terror i system genom att anvÀnda sig av kurdiska klaner och byvakter mÄste omedelbart upphöra med det om man vill tillhöra den civiliserade vÀrlden, betonade de flesta talare.

NÅGRA HUNDRA METER söder om Brandenburger Tor, dĂ€r 19 000 assyrier stod samlade, ligger Holocaust Mahnmal, ett monument över Förintelsen som tĂ€cker hela 19 000 m2 yta mitt i Berlins mest centrala kvarter. Monumentet uppfördes som en oförglömlig symbol för brottet som Nazityskland har begĂ„tt mot stadens en gĂ„ng blomstrande judiska församling.

Turkiet dÀremot gör tvÀrtom och bemöter sin mörka historia pÄ ett helt annat sÀtt. Bara nÄgra kilometer frÄn demonstrationsplatsen ligger Hardenbergstrasse, gatan dÀr folkmordsarkitekten bakom Seyfo, Talat Pasha, mördades den 15 mars 1921 av en armenisk överlevande frÄn folkmordet. Seyfo-folkmordet iscensattes av ungturkarna under ledning av bland annat Talat Pasha och dagens turkiska regering fortsÀtter sin politik i samma anda. Med sin aggression och sina trakasserier mot assyrierna och andra kristna i landet visar den turkiska staten att man Àn idag forstÀtter i Talat Pashas fotspÄr.

Trots att man redan har utrotat flera hundra tusen av dem under Seyfo-folkmordet, verkar Turkiet ha svÄrt att stÄ ut med att det finns ett par tusen assyrier kvar i Turabdin, assyriernas ursprungsomrÄde, och att de har ett kloster kvar i omrÄdet. Man vill sudda ut de sista resterna för att fullborda folkmordet som Talat Pasha och ungturkarna pÄbörjade i första vÀrldskrigets skugga. Ett land som inte erkÀnner sitt brott och ber om ursÀkt Àr alltid benÀget att begÄ samma brott mot mÀnskligheten. LÀr dig av Tyskland, Turkiet! VÄga möta din mörka historia och gör upp med den!

 

Dikran Ego
Journalist