Publicerad: 2010-09-14

Bodil Ceballos Foto: Fredrik Hjerling

Valspecial 2010 - Miljöpartiet (MP): ErkÀnnandet Àr rödgrön regeringslinje

POLITIK Den 19:e september väljer Sverige de politiker som ska representera landet de närmsta fyra åren. Hujada.com har ställt frågor till riksdagspartierna kring ämnen som är viktiga för assyrierna. Alla riksdagspartier har fått denna förfrågan och alla har fått samma frågor. Här i Hujada.com läser du partiernas svar. Näst på tur är Miljöpartiet och för svaren står partiets utrikespolitiska talesperson Bodil Ceballos.

Varför Àr ni det bÀsta partiet för assyrier i Sverige att lÀgga sin 
röst pÄ i valet den 19 september 2010?


Vi tror att Miljöpartiet och nÄgot av de rödgröna partierna har en bÀttre politik Àn nÄgot av regeringsalliansens partier, inte bara för assyrier, utan för de allra flesta som bor och verkar i Sverige. Vi har en mycket humanare asyl- och flyktingpolitik och vi tror att med en rödgrön regering kommer vi att kunna göra stor skillnad inom utrikespolitiken. Till skillnad frÄn den moderata utrikespolitiken kommer Sverige att bli en aktör att lita pÄ nÀr det gÀller de mÀnskliga rÀttigheterna och folkrÀtten.

Turkiet har mÄnga gÄnger kritiserats för hur man behandlar  minoriteter i landet. Ett exempel Àr de utdragna rÀttegÄngarna mot Mor  Gabriel-klostret dÀr en domstol nyligen upphÀvt en för klostret  gynnande dom. Hur pÄverkar sÄdant landets möjlighet att erhÄlla  EU-medlemskap och hur bör Sverige agera i liknande fall?

Att det finns problem i Turkiet Àr ingen hemlighet. Den turkiska regeringen vet om att EU stÀller krav pÄ Turkiet att bÀttra situationen för de mÀnskliga rÀttigheterna i landet och framförallt hur man behandlar landets minoriteter. Miljöpartiets linje Àr att Turkiet ska vÀlkomnas in i EU nÀr landet uppfyller EU:s krav inom dessa omrÄden.

Den 11 mars 2010 erkÀnde Sveriges riksdag folkmordet Seyfo. Motionen som antogs manar till fortsatt arbete för ett erkÀnnande i EU  och FN samtidigt som utrikesminister Carl Bildt flaggat för att  beslutet kan komma att hÀvas under nÀsta mandatperiod. Var stÄr ert  parti i frÄgan och hur avser ni arbeta vidare med beslutet?

Miljöpartiet verkade för att riksdagen skulle erkÀnna folkmordet. Det Àr Àven en del i den utrikespolitiska överenskommelse som de rödgröna partierna har fattat innan valet. Vid en rödgrön valseger blir detta ocksÄ den svenska regeringens linje. Att den svenska riksdagen uttalat sig i frÄgan har ifrÄgasatts av vissa. Vi menar dock att varje land mÄste vÄga ta tag i gamla oförrÀtter som begÄtts för att kunna nÄ försoning. Allra bÀst vore det om frÄgan fick lov att diskuteras öppet i Turkiet, vilket i dag Àr förbjudet.

Över en halv miljon kristna assyrier har flytt sitt hemland i Irak  och frĂ„n dem som Ă€r kvar kommer dagligen rapporter om deras utsatthet. Krav har stĂ€llts pĂ„ en autonomi för att sĂ€kerstĂ€lla de kristnas  framtid i omrĂ„det. Vilken instĂ€llning har ert parti till autonomi för de kristna assyrierna i Irak och, vid det fall att ni Ă€r för en  autonomi, hur kommer ni att agera för att göra det till en verklighet?

Miljöpartiet Àr vÀl medvetet om den mycket utsatta situation som Iraks kristna
minoritet befinner sig i. FrÄgan om autonomi för de kristna assyrierna i Irak Àr intressant. Det Àr i första hand inte en frÄga som Miljöpartiet i Sverige bör ha en Äsikt om - det viktigaste Àr att det finns ett stöd för detta i Irak. Finns inte stödet i Irak sÄ Àr utsikterna smÄ att det ska kunna bli en realitet. Det Àr en frÄga som vi inte tagit stÀllning till i dagslÀget. Det viktiga Àr att finna en modell som innebÀr att de kristna kan kÀnna sig sÀkra.

Benny Hana
Redaktionen