Publicerad: 2012-12-15

FrÄn v: Ibrahim Baylan, Feryal Mentes, Nuri Kino och Adad Baranto. Foto: Linda Asmar

Baylan: "Lyft fram rÀtt förebilder"

SAMHÄLLE

"Lyft fram rätt förebilder, våra ungdomar ska inte bara höra talas om de med pengar och snygga bilar - de bör se de med bra utbildning. "

Det sa Ibrahim Baylan, föredetta skolminister, som deltog i ett integrationsseminarium i Assyriska föreningen i Göteborg.  

Seminariets kÀrnfrÄga var huruvida assyrierna under sina mer Àn fyra decennier i Europa har lyckats integreras. Ibrahim Baylan, som var en av de inbjudna talarna, tycker att folkgruppen har kommit en bra bit pÄ vÀgen.

- JÀmfört med andra folkgrupper i Sverige sÄ har vi kommit lÄngt, vi besitter mÄnga höga positioner i samhÀllet och vi finns representerade överallt. Men, vi har fortfarande mycket att jobba med. TyvÀrr sÄ finns det fortfarande assyrier som lever som om de bor kvar i vÄra byar i Turkiet, sa han och fortsatte:

- Vi mÄste vÄga ta för oss mer av det svenska samhÀllet, vara mer delaktiga och framförallt lÄta vÄra barn vara det. Var inte rÀdda för att de ska glömma sina rötter eller assimileras, uppmuntra de istÀllet till att ta till sig det bÀsta av bÀgge kulturer, sa han.

Integrationsseminariet som Àr en del av ett större EU-projekt, lockade ett 100-tal Ähörare. Utöver Ibrahim Baylan var Àven Feryal Mentes, domare vid Södertörns tingsrÀtt, Nuri Kino, undersökande journalist samt Adad Baranto, ryggkirurg och docent, inbjudna talare och framhÄllna förebilder.

Projektledaren Maryam Garis var nöjd med seminariet men med ett förbehÄll.

- Det borde ha varit fler ungdomar pÄ plats och lyssnat pÄ de hÀr personerna. Ungdomarna Àr vÄr framtid. Men sjÀlvklart Àr det inte heller försent för de Àldre att Àndra sina livsval - kunskap Àr lika viktigt för dem som för de yngre, sÀger hon. 

 

Del tvÄ:

"Nyckeln till framgÄng Àr utbildning"

I artikel tvÄ frÄn integrationsseminariet: sÄ tycker Ibrahim Baylan och de andra talarna att assyrierna ska integreras mer.

Publiceras inom kort.  

Linda Asmar