Publicerad: 2007-05-14

Assyriska förbund uppmanar till ansvarstagande

SVERIGE De tre assyriska riksförbunden uppmanar hjÀlporganisationer, myndigheter och beslutsfattare att vara med och stoppa den etniska rensningen av assyrier och stödja de assyriska flyktingarna i sin akuta överlevnadskamp i Mellanöstern. Idag skickas ett pressmeddelande, till tiotusentals personer vÀrlden över, som en direkt reaktion pÄ den skrÀmmande rapporten "By God - Sex dagar i Amman".

Hot, tvÄngskonverteringar, lemlÀstade barn, vÄldtagna och mördade nunnor, kyrkobombningar, kidnappningar och dagliga inbrott har lett till att mer Àn hÀlften av assyrierna har lÀmnat Irak.

”Majoriteten av befolkningen i Ronna Ă€r assyrier/syrianer, och det Ă€r den religiösa och kulturella kopplingen som gör att irakierna flyr hit frĂ„n diskrimineringen, trakasserierna, hoten och kidnappningarna av kristna som just nu pĂ„gĂ„r i deras hemland.” Meningen Ă€r hĂ€mtad frĂ„n uppslaget ”25 irakier i veckan flyr till SödertĂ€lje” publicerat i Dagens Nyheter 10 maj.

Det handlar inte om ”diskriminering” det handlar om etnisk rensning. Majoriteten av, nĂ€stan alla, kristna assyrier har flytt frĂ„n stĂ€der som Bagdad, Basra och Mosul. Stora delar av Irak Ă€r helt tömt pĂ„ dess ursprungsbefolkning. En systematisk fördrivning av hundratusentals som började med att man bombade sju kyrkor under en och samma timmar pĂ„ flera hĂ„ll i Irak. Och sedan började slakten. Den skrĂ€mde effektivt resterande.

Klockan fem samma eftermiddag hittade patrullpolis prĂ€sten Paulus inlindad i ett lakan. Han var skjuten i magen, hans ben, armar och huvud var avskurna. Josef tog sin vĂ€n Paulus döda kropp till sjukhuset och betalade för att fĂ„ honom hopsydd. NĂ€r Josef kom hem med Paulus till kyrkan mottog de flera hotbrev som innehöll fraser som ”Ni bĂ€r samma kors som amerikanerna” och ”Ni ska utrotas, era otrogna djur.

Farouk, en 66-Ă„rig assyrier, öppnar porten till ett av sjukhusen i Mosul i Irak. PĂ„ sjukhusets gĂ„rd dumpas döda mĂ€nniskor som hittats. Han letar. Finner en kropp utan huvud. Öppnar lakanet som kroppen Ă€r svept i. KĂ€nner igen Raymonds, sin ende sons klĂ€der. Han kramar kroppen vars nacke gapar tom. Skriker ut sin vrede och sorg. NĂ„got rullar ned frĂ„n lakanet. Sonens huvud. Han tar varligt upp det, kysser pannan och de stĂ€ngda ögonlocken.

Raderna ovan Ă€r tagna ur den prisbelönte journalisten Nuri Kinos rapport By God – sex dagar i Amman, som undertecknade har tagit del av och distribuerar i samband med detta pressmeddelande. Den femtiosidiga rapporten Ă€r tung, informativ och mycket relevant.  Den ger en bild som skiljer sig avsevĂ€rt frĂ„n de artiklar som publicerats i svensk media. Rapporten visar vad som egentligen fĂ„tt irakier i allmĂ€nhet och i assyrier synnerhet att fly frĂ„n Irak.

Det Ă€r till Sverige de flesta flyr och det Ă€r hĂ€r som redaktioner, politiker, mĂ€nniskorĂ€ttsaktivister och alla andra borde lĂ€sa By God – sex dagar i Amman.

Rapporten som kom ut i förra veckan har redan nÄtt den amerikanska kongressen, det brittiska underhuset och andra lÀnders parlament. Flera mÀnniskorÀttsorganisationer kommer att publicera delar av den i sina tidskrifter och ett flertal av dem har ocksÄ börjat arbetet med att skicka team till Syrien och Jordanien. Kino har ocksÄ bjudits in att tala inför parlamentariska grupper i tre lÀnder.
 
Assyriska Riksförbundet, Assyriska Kvinnoförbundet och Assyriska Ungdomsförbundet uppmanar berörda organisationer, myndigheter och beslutsfattare att vara med och stoppa den etniska rensningen av assyrier och stödja de assyriska flyktingarna i sin akuta överlevnadskamp i Mellanöstern. 

För mer information:
Cristina Chamoun, pressansvarig för rapporten, telefon 0736 46 65 90. LÀs hela rapporten hÀr.

Assyriska Riksförbundet
Assyriska Kvinnoförbundet
Assyriska Ungdomsförbundet

Redaktionen