Publicerad: 2006-09-26

Professor David Gaunt vill ge en tydlig bild av vad som verkligen hÀnde i sydöstra Turkiet Ären 1915-1916. Foto: esamedia.se

Professor Gaunts bok stÀller folkmordet i ny dager

SEYFO Historieprofessor David Gaunt, vid SödertÀrns högskola, har lÀnge bedrivit seriös forskning kring vad som verkligen hÀnde den kristna befolkningen 1915-1916 i sydöstra Turkiet. I dagarna kommer han ut med en ny bok som bland annat kommer att bevisa hur turkar tillsammans med kurdiska stammar genomförde nÀstan 200 massakrer. Gaunt beskriver nogrannt hur förövarna gick till vÀga by för by. "Vi har koncentrerat oss pÄ vad som verkligen hÀnde", förklarar Gaunt.

Det Àr första gÄngen en sÄdan omfattande akademisk redogörelse kring hÀndelserna vid 1915-1916 har sammanstÀllts. Boken stÀrker uppfattningen av att folkmordet pÄ assyrier, amenier och greker var en systematisk och medveten plan att rensa ut de kristna frÄn omrÄdet. Forskningen bevisar hur nÀstan 90 procent av den kristna befolkningen i det ottomanska riket eliminerades. I boken finns detaljerade beskrivningar av hÀndelserna i olika byar och mÄnga assyriska lÀsare kommer att lÀra sig vad som exakt skedde i just deras by.

- DÀr vi finner överlevande finner vi berÀttelser av vad som hÀnde, men i byar vars hela befolkning dödades har vi inte funnit nÄgra berÀttelser, förklarar professor Gaunt vidare.

All forskning i boken Àr baserad pÄ förstahandskÀllor frÄn officiella ryska, turkiska, engelska, franska och tyska arkiv, samt nya handskrifter och berÀttelser frÄn överlevande. Boken vinner Àn mer trovÀrdighet dÄ huvuddelen av informationen har, efter mycket möda och stort besvÀr, hÀmtats frÄn de turkiska militÀrarkiven.

Boken skulle egentligen ha givits ut i augusti 2005, men har blev försenad pĂ„ grund av den stĂ€ndiga tillströmningen av nytt material till professor Gaunt och hans assyriske assistent Jan Beth-Sawoce. Enligt Beth-Sawoce indikerar ny information att folkmordet Ă€gde rum sĂ„ lĂ„ngt bort som staden Kirkuk. Det finns ocksĂ„ starka indikationer pĂ„ att antalet offer för Seyfo kommer att öka allt eftersom pusselbitarna sakta faller pĂ„ plats. Ödet för assyrier av den Yezidiska och Melkitiska trosbekĂ€nnelsen Ă€r till exempel Ă€nnu outforskat.

Professor Gaunt hoppas att boken kommer att driva personer som har information och dokument i sin Ă€go att trĂ€da fram. Enligt Gaunt finns det grupper i lĂ€nder som Iran och Libanon som har dokument och information om folkmordet. Även assyriska tidskrifter som trycktes strax efter Seyfo och den assyriska allmĂ€nheten tros ha viktigt material. Han uppmanar assyrier att skriva ned vad de vet om deras familjers öden under Seyfo och vidarebefordra detta till honom. BerĂ€ttelserna Ă€r av stor vikt Ă€ven om de Ă€ldre som berĂ€ttade dem har avlidit. De kan komma att hjĂ€lpa forskarna att sĂ€tta ihop Seyfo-pusslet och ta fram en klarare bild av det som hĂ€nde 1915.

NÀr frÄgan om Seyfo diskuterades i den svenska riksdagen för nÄgra Är sedan var politikernas huvudargument, för att inte erkÀnna det som ett folkmord, att det saknas kÀllkritiska redogörelser.

- SÄdana argument kommer att vara passé efter att denna bok har publicerats. Ingen förnuftig mÀnniska som lÀser denna bok kan pÄstÄ att inget hÀnde 1915, men vi förvÀntar oss att mÄnga turkiska forskare kommer att fortsÀtta förneka fakta, för de har gjort sig en karriÀr pÄ att förneka och det Àr svÄrt för dem att ge upp sina karriÀrer, avslutar professor Gaunt.

[Stora delar av denna artikel skrevs pÄ engelska av Afram Barryakoub redan i juni 2006 och publicerades i Zinda Magazine. Den svenska översÀttningen, av Tomas Isik publicerades Àven pÄ auf.nu.]

Afram Barryakoub